RUSI "PLAČALI" OBRESTI NA DOLG: Kljub napovedim zahodnih analitikov, a to so storili tako

Svet

Rusko ministrstvo za finance je naročilo plačilo 117 milijonov dolarjev obresti na dolg vlagateljem, je v sredo za ruski državni medij RT povedal ruski finančni minister Anton Siluanov. S tem se je država izognila plačilni nesposobnosti, kar bi bil prvi primer, da ne bi plačala dolga, v več kot 100 letih, je poročala ameriška televizija CNN.

Ministrstvo je sicer naročilo plačilo obresti iz sredstev, ki so zamrznjena v tujini zaradi sankcij po napadu na Ukrajino. Zato ni povsem jasno, ali bodo vlagatelji res dobili svoj denar"Izpolnitev naših obveznosti v tuji valuti ni odvisna od nas," je dejal minister in dodal, da je vse odvisno od ZDA.

Če ZDA blokirajo plačilo, za kar je sedaj še 30 dni časa, bo Rusija skušala dolg plačati v rubljih, vendar to po trditvah bonitetne agencije Fitch ne velja, in Rusija bo plačilno nesposobna. Rusija mora plačati obresti na evroobveznice (obveznice, izdane v nedomači valuti v tujini) v dolarjih.

Rusija ne more do približno polovice svojih sredstev, ki so zamrznjena v tujini. Ruske organizacije dolgujejo mednarodnim bankam okrog 121 milijard dolarjev. Naslednji obrok dolga za Rusijo zapade v začetku aprila in znaša skupaj več kot dve milijardi dolarjev.

Vse tri glavne svetovne bonitetne agencije so ruski dolg že razglasile za ničvrednega, kar med drugim pomeni, da Rusija na tujem ne more več dobiti posojila oziroma se praktično ne more več zadolževati, razen morda po oderuških obrestih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  17 .03. 2022 ob  14: 41
... "najebali" bodo spet tisti, ki z vojno nimajo nobene veze ...