Rusi olimpijsko baklo peljali na vesoljski sprehod

Odklop

Ruska astronavta na Mednarodni vesoljski postaji sta se z olimpijsko baklo tri mesece pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju odpravila na vesoljski sprehod, kar se je zgodilo prvič v zgodovini olimpijskih iger. Bakla je bila sicer opremljena s posebnim povodcem, da je astronavta ne bi izgubila v vesolje in ni bila prižgana.

Astronavta Oleg Kotov in Sergej Rjazanskij sta pozirala za fotografije in videoposnetke med sprehodom izven ISS, ki je trajal šest ur. "Potrudila se bova, da posnameva čim lepšo fotografijo, da bo lahko ves svet videl baklo v vesolju s pogledom na Zemljo," je pred sprehodom dejal Kotov.

Olimpijska bakla je na ISS prispela v četrtek po šesturnem letu, prižgali pa je niso iz varnostnih razlogov, saj bi na ISS odžirala kisik in s tem predstavljala grožnjo za posadko. Nazaj na Zemljo bo prispela 11. novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Olimpijsko baklo so sicer doslej že dvakrat poslali v vesolje, prvič leta 1996, drugič pa leta 2000, vendar bakla do danes še nikoli ni zapustila notranjosti vesoljskega plovila.

Deli novico: