RUŠENJE ZAPUŠČENEGA TOMOSOVEGA KOMPLEKSA: Tam bo stal nov trgovski center (FOTO)

Koper

V Kopru so nedavno začeli rušiti zapuščeni kompleks nekdanjega Tomosa, kjer je bil nekoč tudi razvojni inštitut. Na tem mestu bo kmalu zrasel trgovski center Eurospin. Načrt predvideva rušenje vseh aktualnih objektov, nasutje terena ter ureditev novih komunalnih priključkov, dovoznih cest in celotnega območja, so pojasnili novi lastniki.

Trgovec je zemljišče na območju objekta nekdanjega proizvajalca motornih koles konec lanskega leta kupil od družbe Hidria. Po navedbah novih lastnikov meri zemljišče skupaj nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov, na njem pa nameravajo zgraditi novo poslovalnico.

"Naša aktualna trgovina je za potrebe Kopra in okolice žal premajhna, poleg tega pa ne zagotavlja dovolj parkirnih mest, zato ocenjujemo, da je primerno, da imamo v Kopru dve poslovalnici," so pojasnili v Eurospinu.

Ob izvedbi gradbenih del rušenja kompleksa so posekali tudi številna drevesa v okolici. Kot so razložili, je bila sečnja dreves potrebna, saj sicer izvedba projekta ne bi bila mogoča. Višino zemljišča morajo namreč zvišati za več kot meter ter na novo urediti uvoze in infrastrukturo.

Na koprski občini so v zvezi s tem pojasnili, da odstranjena drevesa niso bila zaščitena, v okviru investicije pa je predvidena vnovična ozelenitev zunanjih površin.

Kot so dodali na občini, investitor trgovinski objekt umešča v območje, ki ga ureja občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) Trgovsko poslovna cona pri Badaševici ob Šmarski cesti. Trgovec je za gradnjo pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki omogoča odstranitev in novogradnjo trgovske stavbe.

Ob rušitvi kompleksa nekdanjega Tomosa številni prebivalci Kopra poudarjajo pomen proizvajalca motornih koles. "Tomos za lokalno prebivalstvo pomeni ogromno. Velika večina družin iz naših krajev je povezana z njim, saj je imela vsaj enega člana družine zaposlenega v Tomosu," je pojasnil Dean Bremec, ki je v Tomosu delal od leta 1989, med drugim tudi kot vodja poprodaje.

Kot je dodal, je bil v objektu nekoč razvojni inštitut, v katerem je v zlatih letih Tomosa delovalo okoli 100 strokovnjakov z različnih področij, med drugim povezanih z razvojem, projektiranjem in dirkalnim programom dvokoles.

Po letu 2012 je objekt sameval, saj je tedanji lastnik Hidria odprl nov tehnološki center. Del Tomosovega objekta je bil nato do leta 2020 v najemu za prodajalno motorjev in rezervnih delov, zatem pa je poslopje propadalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  26 .04. 2023 ob  10: 10
11
Ke škifo. Narbulše lokacije ta Bržan zapraula za same škifece eno gajbo za parkegio ki je pola prazna in zdej tuki trgovski center Popo bi ga namenu usej za gospodarstvo. ŠKIFOOOOOOOO
kokodek |  25 .04. 2023 ob  17: 18
36
sramota za Koper, vsepovsod sami trgovski centri!!! Že Popovič jih je posejal ob vhod v mesto in uničil Koper in zgleda, da temu še ni konec, škifo!!!!
Ištrijan |  25 .04. 2023 ob  16: 28
37
To je ocitno dolgorocna vizija kopra in tako zgleda brzanove administracije: trgovski centri!

Niceti, drugega ne morem rect! Baje (nisem sel preverjat ce drzi) ze sedaj imamo neslavni rekord najvec trgovskih povrsin na prebivalstva, in s to prakso oskrunjanja mesta ocitno nadaljujemo v nove rekordne visave. Pa ne pozabit, brzan je uredil, da v centru kopra dobimo se bauhaus trgovsko skatlo!

Ma kaj smo mi slabega natedili, da smo si zasluzli te mesetarje z zemljisci?! Ke zalost! Tomos je ljudem nekaj ponujal in jih prezivljal. Kaj bomo z vsemi temi trgovinami?!

In tukaj dam 100 % prav popotu, ce ze, bi na tem mestu moralo zrast neko gispodarsko sredisce oz. kot se danes po moderno v celofanu rece, tehnoloski parki! Brzan pa le te raje umesca po zalednih vaseh! Obup od upravljanja z mestom!
bubobubo |  25 .04. 2023 ob  15: 40
25
vnovična ozelenitev za nekatere pomeni posaditi tri ošvohela drevesca, ki bodo zrasla v 30 letih....bravo.....tako bujno se je pred kratkim že "ozelenilo" pred Hiperjem
manemebasat |  25 .04. 2023 ob  14: 02
44
Stevilo prebivalcev MOK je vec ali manj isto kot je bilo, ko je Tomos se deloval. Sedaj pa nujno potrebujemo se en trgovski center? Hahaha
Martin Kacur |  25 .04. 2023 ob  13: 31
54
Ma samo še tam manjka trgovina. Kaj lahko nehate trgovcem izdajat gradben dovoljenja?