ROZMAN: Podatki zaostajajo za teden dni, realen pokazatelj stanja je število hospitaliziranih (VIDEO)

Slovenija

Najbolj natančen pokazatelj trenutnega stanja koronavirusnih okužb v populaciji in trendov sta število na novo hospitaliziranih in število bolnikov na intenzivnih oddelkih, je na vladni novinarski konferenci dejal direktor klinike Golnik Aleš Rozman. Pojasnil pa je, da je stanje v bolnišnicah odraz stanja okuženih izpred vsaj tedna dni.

Aleš Rozman

Po besedah Rozmana, ki je tudi član svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, trenutno ni mogoče napovedovati razvoja dogodkov, saj se je pred dobrim tednom spremenil sistem testiranj in s testi PCR niso testirali vseh, pač pa so mlajše družinske člane okuženih pozivali, da ostanejo doma.

Prav tako se je v zadnjem obdobju pojavilo precej hitrih testov, ki jih uporabljajo različni izvajalci na terenu, rezultatov pa vsi ne prijavljajo pristojnim službam, zato ni mogoče vedeti, koliko je morda še dodatno pozitivnih.

"Sprva smo spremljali matematične modele Inštituta za varovanje zdravja in Instituta Jožef Štefan, a se je kmalu pokazalo, da se v nasprotju s pričakovani krivulja ne obrača navzdol, pač pa ostaja na visokih vrednostih, sicer ne več eksponentnih. Tako da napovedi izpred tedna dni, ki so kazale nekaj optimizma, morda niso bile najbolj zanesljive. So pa seveda odvisne od vhodnih podatkov in ti zdaj niso povsem natančni," je pojasnil Rozman.

Pri tem ga žalosti, da imamo v Sloveniji po njegovih podatkih celo najvišjo smrtnost v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev v Evropi, pri čemer razlog za to vidi v visokem deležu okuženih prebivalcev. Vzrokov za to je več, o njih je stroka v preteklosti že veliko govorila, a dejstvo je, dodaja, da če bi ukrepe spoštoval vsak posameznik, bi se število okuženih, s tem pa tudi število umrlih, znižalo.

Ker se vsi z znaki bolezni ne gredo testirat in ker marsikdaj ne prijavljajo rezultatov pozitivnih hitrih testov, je po njegovih navedbah zato zdaj najbolj zanesljivo spremljati število na novo hospitaliziranih in število bolnikov na intenzivnih oddelkih.

"Kdor je namreč tako bolan, da se ne more izogniti bolnišnici, zdravja ne more simulirati in ostati doma. To je trenutno najbolj natančen pokazatelj tega, kakšno je stanje okužb v populaciji. Je pa res, da ti podatki zaostajajo za vsaj teden dni za tistim, kar smo doslej spremljali. Stanje v bolnišnicah je tako odraz stanja okuženih izpred vsaj tedna dni," je pojasnil Rozman.

Razmere v bolnišnici Golnik so se po njegovih besedah zdaj le nekoliko stabilizirale, tako da število novo sprejetih bolnikov ne narašča več eksponentno in imajo ta trenutek na voljo še nekaj postelj. To je odraz umirjanja razmer med prebivalci, kar pa po njegovem ne pomeni, da se epidemija zmanjšuje, pač pa število okuženih vsaj ne narašča več eksponentno.

Še vedno pa ga skrbi veliko število okuženih v domovih za starejše v njihovi bližini, od koder sprejemajo precej bolnikov. Veliko imajo tudi težav z okužbami med zaposlenimi, tako so v ponedeljek okužbo z novim koronavirusom potrdili pri precejšnjem delu zaposlenih na oddelku za interventno pulmologijo, zato odsotnost zaposlenih le s težavo kompenzirajo. Kljub temu Rozman zagotavlja, da bodo diagnostiko bolnikov s pljučnim rakom še vedno opravljali nemoteno.

"Precej naporov vlagamo v to, da pokrijemo vsa delovišča, zaposleni pa se izredno trudijo, da tudi z dodatnim nadurnim delom uspejo zagotoviti kakovostno oskrbo bolnikom. Upam, da nam bo uspelo stanje vzdrževati tako dolgo, da se razmere izboljšajo," je še dodal Rozman.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija