Rop obsojen zaradi izdaje tajnih podatkov

Kronika

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjega poslanca in premiera Antona Ropa spoznalo krivega izdaje tajnih podatkov in mu izreklo 10.000 evrov denarne kazni. Gre za primer, ko je novinarju RTVS leta 2007 izjavil, da Sova v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oz. premike v sosednjih državah. Rop napoveduje pritožbo, poroča Dnevnik.

Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

Na sodišču se je Rop zagovarjal, da je Vodušku v uradni izjavi povedal, da Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oziroma premike v sosednjih državah. Na tak način je hotel pojasniti le, da Sova deluje v skladu z zakonom oziroma da dela tisto, kar po predpisih mora - spremlja incidente na meji lastne države. Rop je dejal, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh, ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega.

Izjavo o prisluhih Janši in Sanaderju, ko sta se dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, pa naj bi Rop novinarju podal neuradno in ni bila za objavo, je pojasnil na sodišču. Kot je dejal, je novinar takrat že vedel za prisluhe in ga je prosil za komentar. Rop se je zagovarjal, da je želel z izjavo novinarju pojasniti, da Sova Janši in Sanaderju ni prisluškovala kot vodjema opozicije in tuje države, torej politično, ampak v zvezi s spremljanjem incidentov.

Sodišče razen Ropa ni zaslišalo nobene druge priče, sodnica Ana Testen Rop pa je že na prvi obravnavi izrekla sodbo, še poroča Dnevnik. Tožilstvo je za Ropa sicer zahtevalo 20.000 evrov denarne kazni, sodnica mu je prisodila 10.000 evrov kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Deli novico: