"ROKE STRAN OD OTROK!": V Grčiji protesti proti porokam istospolnih parov in reformi posvojitev

Svet

V Atenah je danes več tisoč ljudi protestiralo proti uzakonitvi porok istospolnih parov in reformi posvojitev v Grčiji. Protest so priredili pred razpravo v parlamentu, predvideno za prihodnji teden.

"Roke stran od otrok," je skandirala množica, v kateri so bili tudi duhovniki. Grška pravoslavna cerkev, ki je tesno povezana s številnimi vladnimi poslanci, je sporočila, da nasprotuje reformi, ker da ta obsoja otroke na odraščanje v okolju zmede.

Predsednik vlade Kiriakos Micotakis, ki se osebno zavzema za predlog zakona, je poudaril, da bodo spremembe koristile le nekaj otrokom in parom.

Grški parlament bo o reformi razpravljal prihodnji teden. Pričakovati je, da bo zakon razdelil Micotakisovo konservativno Novo demokracijo, saj mu bo več deset od skupno 158 poslancev te stranke verjetno nasprotovalo ali se vzdržalo glasovanja. Kljub temu pa bo nova zakonodaja verjetno sprejeta s podporo največje opozicijske stranke Siriza, socialistične stranke Pasok in drugih manjših strank.

V primeru istospolnih parov ima v Grčiji trenutno pravico do skrbništva le biološki starš otroka, po besedah Micotakisa pa naj bi bilo nadomestno materinstvo za istospolne pare še naprej prepovedano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija