ROK ZA PRODAJO INTEREUROPE PODALJŠAN: Skrbni pregled opravljajo trije od štirih ponudnikov

Koper

Prodajalci nekaj več kot 72-odstotnega deleža kapitala oz. 54 odstotkov glasovalnih pravic v Intereuropi so rok za zavezujoče ponudbe, ki bi se moral izteči v začetku prihodnjega tedna, prestavili na 7. februar. Skrbni pregled izvajajo trije od prej štirih zainteresiranih, danes po neuradnih informacijah poroča časnik Finance.

Potem ko so nezavezujočo ponudbo za delež, ki ga prodajajo SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo, oddali državna Pošta Slovenije, turški Netlog Logistics, ciprska družba Cassowary in britansko logistično podjetje, katerega ime še ni znano, skrbni pregled po neuradnih informacijah Financ opravljajo trije ponudniki. K izvajanju skrbnega pregleda naj ne bi pristopila ciprska družba.

Novi rok za oddajo zavezujočih ponudb je 7. februar. Razlog za novo prestavitev roka za oddajo ponudb je po neuradnih informacijah počasnejše izvajanje skrbnih pregledov zainteresiranih od predvidenih rokov.

Omenjene banke prodajajo 9.168.425 navadnih delnic in vseh 10.657.965 prednostnih delnic Intereurope, ki skupaj predstavljajo 72,13 odstotka vseh delnic in 54,47 odstotka delnic z glasovalno pravico. To je drugi poskus prodaje deleža; prvič so ga poskusile prodati v začetku leta 2016, a se s ponudnikom, češko-malteško družbo Tuffieh Funds, niso uspele dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

Tudi tokrat pričakovanja bančnih lastnikov, ki so to postali prek delne konverzije terjatev prezadolžene družbe, niso nizka, piše časnik in dodaja, da medtem ko je tržna vrednost Intereurope na borzi dobrih 41 milijonov evrov, po neuradnih informacijah banke družbo cenijo (Enterprise Value) na okoli 100 milijonov evrov, torej bi razdolžena vrednost družbe znašala okoli 36 milijonov evrov. Če bi bankam uspelo prodati po njihovih željah, bi dobile okoli 25 milijonov evrov kupnine, piše časnik.

Skupina Intereuropa naj bi glede na planski dokument, ki so ga nadzorniki potrdili decembra, v letu 2019 povečala prihodke. Potem ko naj bi ti glede na načrte v letu 2018 znašali 157,8 milijona evrov, naj bi se letos povzpeli na 168,5 milijonov evrov. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa naj bi se z za lani načrtovanih 14,5 milijona evrov znižal na 13,2 milijona evrov.

Skupina je v prvih devetih mesecih lani ustvarila 119,2 milijona evrov prihodkov od prodaje in 4,2 milijona evrov čistega dobička, kar na letni ravni predstavlja osem- oz. 24-odstotno rast.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija