ROCK'N'ROLL OB KULTURNEM PRAZNIKU: Obiščite virtualno razstavo, pridružite se klepetu ali natečaju

Koper

Bliža se kulturni in državni praznik ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Ob tej priložnosti vas vabijo, da se jim pridružite na številnih dogodkih v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. 8. februarja vas ob 18. uri vabijo na pogovor s profesorico slovenskega in italijanskega jezika, znanstveno svetnico na področju jezikoslovja, esejistko in publicistko Vesno Mikolič. Do 14. februarja si lahko na spletni strani in socialnih omrežjih knjižnice ogledate virtualno razstavo "Legendarni Koper – Capodistria illustrata", v kateri razkrivajo največje knjižne dragocenosti mesta. Med 16. in 28. februarjem pripravljajo razstavo "Slepi harfist ali egipčanske replike na otip", ki je nastala v okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Pozabili niso niti na mlade ustvarjalce, saj zanje v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo, pripravljajo še dve zanimivi delavnici kreativnega pisanja in branja, ki bosta potekali 9. in 10. februarja, ob 17. uri.

Obisk Vesne Mikolič

V ponedeljek, 8. februarja, ob 18. uri bodo v knjižnici virtualno gostili profesorico slovenskega in italijanskega jezika, znanstveno svetnico na področju jezikoslovja, esejistko in publicistko Vesno Mikolič, ki bo predstavila svojo monografijo Izrazi moči slovenskega jezika.

Mikoličeva se raziskovalno ukvarja z jezikom in kulturo, etnično identiteto, medkulturno vzgojo, nenasilno komunikacijo, pomenoslovjem, terminologijo, jezikom v znanosti, turizmu in književnosti. Je avtorica približno 500 znanstvenih člankov, monografij in drugih bibliografskih enot domačih in mednarodnih založb. Za svoje delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado in več nagrad za znanstveno odličnost.

Monografija Izrazi moči slovenskega jezika je prva iz skupne knjižne zbirke Razsežnosti slovenstva Annales ZRS Koper in Slovenske matice, predstavlja tudi prvo celovito, inovativno in interdisciplinarno obravnavo moči slovenskega jezika, povezano z intenziteto jezika.

Legendarni Koper – Capodistria illustrata

V koprski knjižnici predstavljajo virtualno razstavo Legendarni Koper – Capodistria illustrata ali Stari krajepisi Kopra – Antiche descrizioni di Capodistria. Z razstavo obeležujejo 70. obletnico ustanovitve koprske knjižnice, 30. obletnico državnosti Republike Slovenije in kulturni dan. Razstavo si virtualno lahko ogledate do 14. februarja.

Seznam predstavljenih starih krajepisov: Blond (1553; nakup 2020); Alberti (1553; nakup 2020), Manzuoli (1611); Ughelli (1653); Koprski statut – Brunijev epigram (1668); Coronelli (1697); Naldini (1700); Carli (1743). Prikazani so tudi tisti, ki jih ne hranijo v fizični obliki: Vergerij st., Coppo, Bonifacio, Petronio.

Slepi harfist ali egipčanske replike na otip

Razstavo Slepi harfist ali egipčanske replike na otip si bo v Knjižnici Koper možno virtualno ogledati med 16. februarjem in 3. marcem, replike bodo vzporedno razstavljene tudi v avli knjižnice. Ob otvoritvi razstave, ki bo virtualno potekala 16. februarja, ob 18. uri, se bodo pogovarjali z Dušanom Brešarjem Mlakarjem, strokovnim delavcem Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, zadolženim za kulturo.

Razstava je nastala v sodelovanju z Novo akropolo. Ob tem ne gre spregledati, da so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja ob koncu minulega leta izdali tipanko Uganke za radovedne prstke, ki so jih podarili Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. Pozornost bodo tako namenili tudi izjemnemu pomenu ozaveščanja in pripravljanja tipank in drugih prilagojenih knjig ter razstav.

Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo

Letos, ko v koprski knjižnici praznujejo 70 let, začenjajo z novim projektom, natečajem za mlade, ki so ga poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo. K projektu so pristopili Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper, Srednja poslovno-ekonomska šola Koper in Gimnazija Nova Gorica. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom.

V okviru projekta bo Kulturno društvo Gajbla izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja. Prvi delavnici sta virtualno potekali že 2. in 3. februarja, ko so z udeleženci preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali brezmejno ustvarjalnost, ki so jo mladi ustvarjalci kasneje prelili na papir in napisali prve zametke zgodb. Že 9. in 10. februarja, ob 17. uri, pa ste povabljeni na novi delavnici, ki bosta prav tako potekali preko Zoom konference, prostih je le še nekaj mest. Prijave zbirajo na elektronskem naslovu: po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com.

Več o natečaju na spodnji povezavi:

https://www.kp.sik.si/2021/01/20/natecaj-po-poti-ustvarjalnosti-mladi-pisejo/