REZULTATI NACIONALNE RAZISKAVE: Z virusom naj bi se okužil vsak 30. prebivalec

Slovenija

Analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden, še ni končana. Popoldne se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila vlada, v sredo jih bodo predstavili javnosti, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Medtem pa RTV Slovenija poroča, da vseslovenska raziskava, ki se je začela 20. aprila in v katero so vključili 1368 oseb, po do zdaj znanih podatkih ne kaže velike razširjenosti virusa.

Po poročanju RTV Slovenija, se je z virusom okužil vsak 30. prebivalec, kar pomeni približno 66 tisoč okuženih ali 45-krat več od doslej potrjenih okuž

Na podlagi odvzetih brisov v vseslovenski raziskavi so 25. aprila dokazali eno novo okužbo, pri eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

Kot je dejal minister za zdravje, Tomaž Gantar, je raziskava bolj ali manj potrdila predvidevanja. Ob tem je pojasnil, da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost med dvema in štirimi odstotki. Kar je po ministrovih besedah relativno malo, pomeni pa tudi, da je vsak trideseti prišel v stik s koronavirusom.

Tomaž Gantar

S prvim povzetkom osnutka se je v ponedeljek seznanila svetovalna strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, danes popoldne se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila še vlada, je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin. Izsledke raziskave bo v sredo ob 11. uri interpretiral njen vodja in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Kacin je sicer prepričan, da bo raziskava zanimiva tako za Slovenijo kot v globalnem merilu, saj smo "prva država, ki jo je izvedla na tako celovit način, ki poleg testiranja na virus vključuje tudi celovito analizo krvi". Vabilu v raziskavo se je od 3000 povabljenih odzvalo 1368 ljudi.

Od rezultatov raziskave bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki pri rahljanju ukrepov na različnih področjih, tako na vzgojno-izobraževalnem kot tudi športnem področju in pri gospodarskih dejavnostih, je povedal Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  05 .05. 2020 ob  16: 56
Torej raziskava pri kateri ne sodeluje niti polovica povabljenih od 3000 je merodajna za 2.miljona ljudi?

Torej 45 krat več potrjenijh okužb pomeni ,da na obali naj bi bilo 1080 okuženih.

Ob podatku ,da je bilo v ponedeljek 6 novih okub, kar je 6x45 =270 okužb, NISEM LIH PREPRIČAN DA JE TREBA RAHLJATI UKREPE.

Čez dva tedna bomo vsi spet zaprti, in nisem prepričan, da bo dovolj respiratorjev.
kokodek |  05 .05. 2020 ob  11: 39
eni pa so okuženi z virusom laži in kraje