REZULTAT MNOŽIČNIH PROTESTOV V BEJRUTU: Več sto ljudi ranjenih, en mrtev, napoved predčasnih volitev (FOTO, VIDEO)

Svet

Na protestih, ki so v soboto divjali v Bejrutu, je bilo ranjenih več sto ljudi, en policist je izgubil življenje. Libanonski premier Hassan Diab je v luči dogajanja po eksploziji, ki je razdejala prestolnico države in razbesnela množice, napovedal predlog predčasnih volitev.

Na protestih se je v soboto zbralo med 5000 in 10.000 ljudi, ki so izražali jezo nad delovanjem oblasti, zahtevali reforme, odhod celotnega vladajočega političnega razreda, obenem pa so se želeli spomniti ubitih v torkovi eksploziji.

Protesti so se sprevrgli v spopade med protestniki in policisti. Ti so uporabili gumijaste naboje in solzivec, da bi pregnali zbrane, izmed katerih so številni vdrli v več vladnih poslopij, vključno z ministrstvi za zunanje zadeve, gospodarstvo in energetiko.

Protestniki so pri tem zažigali slike predsednika države Michela Aouna, na zunanjem ministrstvu pa so celo razobesili transparent z napisom "Bejrut je prestolnica revolucije". Pozno v soboto jih je vojski uspelo pregnati iz vladnih stavb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah prič je bilo blizu poslopja parlamenta slišati tudi strele. Policija je za tiskovno agencijo Reuters potrdila, da je bilo v središču Beiruta uporabljeno tudi pravo strelivo, ni pa jasno, s čigave strani.

Središče mesta je sicer spominjalo na bojišče - ulice so bile polne kamenja, zažganih smeti in pločevink solzivca.

Po navedbah libanonskega Rdečega križa je bilo ranjenih prek 200 ljudi, glede na poročila nekaterih medijev pa celo več kot 700. Umrl je najmanj en človek - policist, ki je padel v jašek dvigala v hotelu, kamor naj bi ga pregnali protestniki, poroča britanski BBC.

Libanonski premier Hassan Diab je v soboto napovedal, da bo v ponedeljek predlagal izvedbo predčasnih volitev. "Vse politične stranke pozivam, naj se o naslednjem koraku strinjajo. Sem na strani Libanoncev, ki si želijo sprememb," je dejal v televizijskem nagovoru. Kot je še opozoril, so razsežnosti katastrofe, ki jih je doletela, večje od predstav.

Libanonsko prestolnico je v torek pretresla silovita eksplozija v pristanišču, ki je uničila ali poškodovala pol mesta. Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču z 2750 tonami amonijevega nitrata. Prvi rezultati preiskave pa po navedbah neimenovanih virov kažejo na malomarnost.

Številni domovi so po eksploziji ostali brez elektrike, vse večja je zaskrbljenost pred pomanjkanjem hrane, obenem pa v državi narašča število okuženih z novim koronavirusom, kar za prenapolnjene bolnišnice predstavlja dodaten izziv.

Številne države so Libanonu že priskočile na pomoč, na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona pa bo danes potekala tudi mednarodna donatorska konferenca za Libanon.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija