RESPIRATORNA OBOLENJA V SLOVENIJI V PORASTU: Gripa že od oktobra, vrh bomo dosegli v naslednjih tednih

Slovenija

Število respiratornih okužb se tako v Evropi kot v Sloveniji močno povečuje. Od oktobra so v Sloveniji zabeležili 83 primerov influence A in štiri influence B, je danes dejala Nuška Čakš Jager z NIJZ. Sicer ta trenutek beležijo tudi porast okužb z novim koronavirusom. Vrh pričakujejo konec leta ali v začetku prihodnjega.

Epidemiologinja Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je v današnji izjavi za javnost najprej dotaknila okužb s koronavirusom. Čeprav Evropski center za nalezljive bolezni opozarja na nepopolnost podatkov glede na to, da države različno spremljajo razširjanje covida-19 in imajo različne protokole testiranja na koronavirus, se, kot pravi, že nekaj tednov vendarle nakazuje počasna rast števila pozitivnih primerov.

"Je pa zanimivo, da je manjša rast oziroma celo padec pri starostni skupini 65 let in več. Tukaj se moramo zavedati, da ima ta starostna skupina tudi največji delež precepljenih," je dejala. Dodala je, da je sicer nekoliko večji priliv bolnikov v bolnišnice, kar se števila smrti tiče, pa kakšnih večjih odstopanj ne beležijo. V Sloveniji beležijo tudi nekaj izbruhov covida-19 v domovih starejših občanov v različnih regijah, vendar poteki bolezni, kot ocenjuje, niso hudi oziroma je "celotna situacija kar v redu".

Spomnila je, da Evropski center za nalezljive bolezni napoveduje še nadaljnjo rast števila primerov okužb in tudi hospitalizacij, vendar ne pričakuje večjega števila smrti. Večja rast se pričakuje v Avstriji, Italiji, Franciji, tudi v Sloveniji in Grčiji, a ne predstavljajo kakšnih večjih tveganj za potek bolezni. "V Sloveniji po različnih projekcijah pričakujemo vrh konec leta, morda tudi še z zamikom v začetek prihodnjega leta," je dodala.

Kar se tiče gripe in respiratornega sincicijskega virusa (RSV) so na NIJZ od oktobra po njenih navedbah zabeležili 83 primerov influence A in štiri influence B. Je pa velik porast gripi podobnih bolezni v Kanadi in v ZDA, kjer se tudi število hospitalizacij močno povečuje.

Porast RSV pa so letos v nekaterih državah opazili že zelo zgodaj, torej preden so jo pričakovali. Nekatere države, kot so Francija, Švedska, Irska, so že v septembru poročale o izjemnem porastu teh okužb pri otrocih, mlajših od 10 let. "Pri nas situacijo spremljamo, trenutno ni večjih porastov," je dejala.

Nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek je povedala, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni objavil oceno tveganja glede širjenja respiratornega sincicijskega virusa v državah EU, kjer povsod zaznavajo porast v vseh starostnih skupinah, a bolezen najbolj ogroža dojenčke in starostnike ter kronične bolnike.

Pričakujejo tudi pritisk na zdravstvene sisteme, zato priporočajo, da se čim bolj izvajajo predvsem nefarmakološki ukrepi. Čakš Jagrova v izogib omenjenim okužbam priporoča vzdrževanje medosebne razdalje, spoštovanje higiene kašlja in rok in prezračevanje prostorov. Hkrati pa tudi cepljenje, predvsem pri populaciji nad 65 let.

"Ker gre za sočasno kroženje RSV, virusov gripe in novega koronavirusa, se pozornost namenja zaščiti s cepljenjem predvsem za rizične skupine proti covidu in gripi," je med drugim izpostavila tudi Grgič Vitkova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  14 .12. 2022 ob  22: 38
Ne bodi preveč pameten. Če boš slučajno zbolel za katero od respiratornih obolenj in potreboval zdravljenje, se pozdravi sam. Brez pomoči kogarkoli, ok? No, mogoče edino v primeru hemeroidov, pametnjakovič oz. provokator.
manemebasat |  14 .12. 2022 ob  17: 49
Prekleti gnusi kriminalski, lazete kot psi in zavajate narod. Sram naj vas bo!