REKTOR MARUŠIČ OB PODELITVI PRIZNANJ ZAPOSLENIM IN ŠTUDENTOM: "Prekletstvo je bilo oprano in prihodnost je naša!" (FOTO, VIDEO)

Koper

Ob tednu Univerze na Primorskem (UP) je včeraj v protokolarni dvorani Sv. Frančiška v Kopru potekala 16. slavnostna akademija, na kateri je rektor univerze Dragan Marušič podelil najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. UP je za častnega doktorja razglasila pesnika, filozofa in likovnega kritika Andreja Medveda. Slavnostna govornica letošnje akademije je bila priznana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, tudi sama častna doktorica univerze.

Letošnji nagrajenci z rektorjem Draganom Marušičem

Rektor UP Dragan Marušič je v svojem nagovoru poudaril, da mora imeti uspešno delujoča univerza izpolnjene tri pogoje: dobro definiran notranji sistem, drzne posameznike z roba in odgovorno vodstvo. "Kako torej kaže naši univerzi na tem področju? Najprej, zelo dobro vemo, kaj je jedro našega vrednostnega sistema: naši dimenzijski majhnosti navkljub vidimo mednarodno areno kot edini znanstveno relevanten prostor tekmovanja. In seveda, sodelovanja."

Marušič je v nagovoru poudaril še, da "smo zatočišče, varen pristan za ljudi s kognitivnega roba, ki jih spodbujamo, da mislijo in delujejo izven običajnih okvirov. In nazadnje, vodstvo v polni meri sprejema notranji vrednostni sistem in ne beži od odgovornosti. Smo majhna, a trdna in dobro definirana struktura. In ne iščemo statusa žrtve, ker imamo svoje dostojanstvo. Skratka, podkrepljeno in utemeljeno z dejstvi: prekletstvo je bilo oprano in prihodnost je naša," je rektor povedal ob začetku slavnostne akademije.

Lučka Kajfež Bogataj

Slavnostna govornica, priznana klimatologinja in častna doktorica UP Lučka Kajfež Bogataj, je v nagovoru najprej čestitala članom Univerze na Primorskem ob njihovem prazniku, nato pa spregovorila o ceni današnje dobe, antropocena, ki ga je ustvaril človek. "Vsak izmed nas ima številne možnosti, kako zmanjšati svoj vpliv na okolje. Lahko se osredotočimo na male korake, še bolje, da poskušamo narediti velike. Znižajmo, zmanjšajmo, ugašajmo, reciklirajmo, jejmo s premislekom. Predvsem pa se aktivno zavzemajmo za sistemske spremembe v povezavi z odnosom družbe , politike ali gospodarstva do okolja. Stvari se prepočasi ali sploh ne spreminjajo, če molčimo in zgolj opazujemo, kako gredo v napačno smer," je poudarila.

Slovesne akademije sta se udeležila tudi koprski in piranski župan Aleš Bržan in Đenio Zadković.

Na letošnji slavnostni akademiji so poleg naziva častnega doktorja za izjemne dosežke na področju znanosti, ki ga je letos prejel pesnik, esejist, filozof, likovni kritik ter muzejski svetnik in umetniški vodja Obalnih galerij Piran Andrej Medved, podelili še enajst nagrad. Med njihovimi prejemniki so: Miha Lesjak in Aksinja Kermauner – oba prejemnika nagrade za pedagoško odličnost, Ademir Hujdurović in Maja Meško – oba prejemnika nagrade za znanstveno odličnost, Darjo Felda – prejemnik zlate plakete univerze, Michael David Burnard – prejemnik svečane listine za posebno prodornost in odličnost, Nastja Cotič, Josip Višnjić, Maja Jerman in Polona Rustja – vsi prejemniki nagrade Srečko Kosovel za izredne dosežke pri pripravi doktorskega, magistrskega oziroma zaključnega dela, Matej Kekič – prejemnik priznanja univerze za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. Zahvalo sodelavcem iz strokovnih služb so prejeli Tatjana Mikelić Goja, Saša Planinc, Sanjin Pobega in Rajko Gržinič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  23 .03. 2019 ob  07: 07
Kako zelo upam, da so te Marušičeve besede preroške. Pa ne zato, ker bi mi bil simpatičen. Upam zato, ker to, kar se je dogajalo na UP je bilo podn od podna in ena velika sramota ne samo za univerzo, ampak za mesto Koper, njegove prebivalce in za Primorsko. Tega si Primorci ne zaslužimo.