REKA SOČA V OKOLICI ANHOVEGA SE PENI: Gasilci v pripravljenosti, čakajo laboratorijske analize (VIDEO)

Slovenija

Prebivalci kanalske občine so v zadnjih dneh močno vznemirjeni, saj so na reki Soči v jutranjih urah opazili belo peno. Stanje so si danes v jutranjih urah ogledali predstavniki občinskega in regijskega štaba Civilne zaščite, občinskega režijskega obrata, inšpektorji ter novogoriški poklicni gasilci. Odvzeli so tudi vzorce vode.

Onesnaženje so sicer opazili že v preteklih dneh, v torek je predstavnik občine odvzel tudi prvi vzorec onesnažene vode in ga poslal v analizo. Rezultati torkovega vzorca zaenkrat še niso znani, je danes povedal Vinko Medvešček iz Režijskega obrata Kanal, ki skrbi za vodooskrbo prebivalcev Občine Kanal ob Soči.

"Doslej smo ugotovili, da se voda peni, ne vemo še zaradi česa. Bili so odvzeti vzorci že pred dvema dnevoma, danes ponovno. Upam, da bomo potem dobili usmeritve tudi s strani kakšne druge inštitucije, kaj naj sploh iščemo v tej onesnaženi vodi, kar naj bi nas potem pripeljalo do izvira tega onesnaženja," je povedal Medvešček.

Bela pena na gladini Soče se je ustvarjala na brzicah. Pri jemanju vzorcev so poskušali odvzeti kar največ pene, vzorce pa so jemali na približno istih mestih kot v torek. "Pene so v velikosti od enega do desetih centimetrov, so kot eno majhno penilo, nima pa nobenega vonja, tako da ne vemo, od kje bi lahko izhajale," je povedal Simon Laščak iz občinskega štaba Civilne zaščite Kanal.

Danes so bili poleg inšpektorjev na terenu tudi novogoriški gasilci, ki bi posredovali v primeru hujšega onesnaženja. Poveljnik poklicne enote Simon Vendramin je povedal, da so ob pregledu ugotovili, da gre res za penjenje na gladini reke, vendar izvora penjenja niso ugotovili.

"Prav tako smo v navezavi s policijo in inšpektoratom, prav tako bi posredovali v primeru, če bi bilo potrebno postaviti kakšne pivnike ali kakšne druge pregrade za zaustavitev onesnaženosti vode," je dejal.

Onesnaženje reke Soče so pristojnim službam prijavili iz Civilne iniciative Eko Anhovo in dolina Soče. Predsednik Bogomir Bavdaž je povedal, da je težko ugotoviti, od kod prihaja to onesnaženje. "Od Salonita je več izpustov, odvisno od tega, kdaj so končali delo. Ta pena se sedaj nabira in bo tudi počasi izginila. Izgleda, da je to nekaj vodotopnega, se pa stalno ponavlja," je povedal Bavdaž.

Danes v zgodnjih jutranjih urah je ponovno prišlo do izlitja neznane snovi v reko Sočo. Po pripovedovanjih občanov se onesnaženje pojavlja že nekaj dni v zgodnjih jutranjih urah, ki tekom dopoldneva pojenja. Dinamika onesnaženja jasno nakazuje, da gre za kontrolirani izliv (ne)znane snovi v okolje, saj se madeži pojavljajo le v zgodnjih jutranjih urah, potem pa tekom dopoldneva pojenjajo. Izvor onesnaženja je skoraj zagotovo v industrijski coni Anhovo, saj se madeži na vodni gladini pojavijo le med Rodežem in Desklami. O onesnaženju so bile obveščene pristojne službe, Občina Kanal ob Soči je odredila odvzem vzorcev vode za potrebe natančnejših analiz. Na okoljski inšpektorat smo podali prijavo suma onesnaženja reke Soče - še eno v vrsti administrativnih aktivnosti, ki jih že dolgo niti ne štejemo več. Nedopustno je, da industrijski onesnaževalci, ki se vsi po vrsti deklarirajo kot trajnostna in okolju prijazna podjetja (!!!) uničujejo naše okolje, ogrožajo vodni habitat in v okolje izpuščajo snovi, ki so lahko nevarne človeškemu zdravju. Pod mostom v Desklah je priljubljeno kopališče, kjer v poletnih mesecih prosti čas preživlja mnogo domačinov in turistov, med njimi tudi otrok! Podjetja se tega sicer zelo dobro zavedajo, a v prvi vrsti sledijo svojemu edinemu cilju, to je ustvarjanju dobičkov za (tujega) lastnika. Nedopustno je, da mora na podobna onesnaženja VEDNO najprej odreagirati civilna družba in dobesedno izsiliti aktivacijo pristojnih služb!

Objavil/a Eko Anhovo in dolina Soče dne Torek, 27. junij 2023

Na zapisano so se naknadno odzvali v podjetju Salonit Anhovo, kjer so pojasnili, da s strani regijskega centra za obveščanje, niso prejeli nobenega obvestila o kakršnemkoli izrednem dogodku.

"Obveščamo vas tudi, da se v cementarni ni zgodilo nikakršno izlitje ali drugo onesnaženje v reko Sočo," so še dodali.

Prebivalci so vznemirjeni tudi zaradi tega, ker se je onesnaženje pojavilo na mestu, kjer je priljubljeno zbirališče domačinov in kopališče na reki. Konec tedna sicer pripravljajo otvoritev kopalne sezone v Desklah in Kanalu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija