RDEČI ALARM ZA SLOVENSKO ISTRO: Obilno deževje, močan jugo do 85 km/h, ob 14. uri dvig morja (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Gladina morja bo danes povišana med 14.00 in 16.00, morje se lahko razliva na najbolj izpostavljenih predelih. Poslabšanje se lahko odvija relativno hitro, opozarjajo v piranski civilni zaščiti. Sinočnje neurje s točo je Piranu bolj kot ne prizaneslo. Kot je povedal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, je padlo nekaj centimetrov toče, bilo je tudi nekaj polomljenih vej dreves, hujših posledic pa na srečo ni bilo. Je pa piranska civilna zaščita spet v akciji, saj je Agencija za okolje RS (ARSO) izdala novo rdeče opozorilo pred hudimi urami.

"Smo na terenu in pregledujemo, kaj lahko pripravimo do večera," je povedal Zirnstein.

Opozarjajo na previdnost v marinah, privezih v mandračih in kanalih ter na sprehajalnih poteh ob morju. Avtomobilov ne parkirajte neposredno ob obali oz. jih od tam odstranite. Materialnih sredstev ne odlagajte na najnižjih delih obale.

Zaradi že razmočenega terena obstaja nevarnost manjših vdorov in plazovMočan jugo, do hitrosti 85 km/h, lahko maje drevesa in lomi veje.

Od danes popoldne do srede zjutraj se pričakuje predvsem na jugozahodu dolgotrajne in močnejše nalive. V kratkem času lahko pade od 40 do 80 mm padavin.

Po napovedih Agencije za okolje bodo sredi dneva reke v jugozahodni Sloveniji pričele močneje naraščati. Popoldne in v noči na sredo bodo posamezne reke zlasti na južnem Primorskem poplavile, predvsem na območju Slovenske Istre in Obale lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Reke v porečju Vipave in na Notranjskem bodo poplavile na območjih pogostih poplav.

Zaradi obilnega sneženja pa se bo predvsem v Julijskih Alpah znova povečala nevarnost snežnih plazov. Meja sneženja bo med 600 in 900 metri nadmorske višine.

Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 8 do 12 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Na severnem Primorskem bo zapihala šibka burja, ob morju pa bo pihal okrepljen jugo.

V sredo bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo popoldne ponekod spustila do nižin. Takrat bodo padavine na zahodu že ponehale. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 6 do 10 stopinj Celzija.

Obeti

V noči na četrtek bodo v zahodni polovici države spet možne občasne padavine. Meja sneženja bo med 500 in 700 metri nadmorske višine. V četrtek in petek bo oblačno in ponekod megleno ter povečini brez padavin.

Vremenska slika

Nad severnim Sredozemljem se je poglobilo novo ciklonsko območje, ki se z vremensko fronto počasi bliža Jadranu. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi južnih smeri vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo v krajih zahodno od nas dopoldne začelo deževati, dež se bo širil proti vzhodu. V sosednjih krajih Madžarske ter v vzhodni Avstriji in vzhodni Hrvaški bo večino dneva suho. V Istri in Kvarnerju se bo krepil jugo.

V sredo bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne v krajih zahodno od nas že ponehale. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka burja.

Biovreme

Danes in v sredo bo veliko ljudi imelo z vremenom povezane težave, ki se bodo kazale kot povečan nemir, razdražljivost, potrtost in utrujenost, moteno bo tudi spanje v noči na sredo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  08 .12. 2020 ob  17: 02
Mano, lepo napisano.
Novinar T. K. uredništvo bravo. Slovenska Istra.
Lp
ManofSteel |  08 .12. 2020 ob  14: 15
Država zapre trgovine, da ne moreš kupit protipoplavnih vrečk, če nisi podjetnik. Občina in komunala totalno nepripravljeni, čeprav je bilo jasno, da bo morje poplavilo. Zanima me kako zaščitit svoje premoženjejQuery112302601804730165693_1607433059137? V glavnem zatajili so vsi po celi črti. Bravo. To pa je vse odraz celotne družbe, že po tem je sklepat, da večina je umaknila avte iz ogroženih območjih šele, ko je zatulila sirena. Brezbižneži, ki pričakujejo da jim brezbrižna država pomaga...opice