RAZREŠEN MISTERIJ SMRTI 63-LETNE TRŽAČANKE: To je mnenje sodnih izvedencev

Kronika

Liliana Resinovich je umrla dva, največ tri dni pred odkritjem trupla 5. januarja v parku nekdanje psihiatrične bolnišnice v Trstu. Smrt je nastopila zaradi zadušitve. Najverjetneje gre za samomor. To so sklepi svetovalcev tožilstva, ki preiskujejo smrt 63-letnice, ki je izginila 14. decembra lani, v začetku januarja pa je bilo njeno truplo najdeno v dveh velikih vrečah za smeti, z dvema plastičnima vrečkama zavezanima okoli glave.

Primer Liliane Resinovich je dolgo časa buril duhove. Preiskovalci so namreč dolgo nihali med tem, ali je bila 63-letna Tržačanka umorjena ali je naredila samomor. Njeni bližnji so hipotezo o prostovoljni smrti odločno zavračali, sledi pa niso pripeljale do nobenega pravega osumljenca. Zdaj pa naj bi bila zadeva s podpisom poročila profesorja forenzične medicine Fulvia Costantinidesa in radiologa Fabia Cavallija zaključena.

V osnutku poročila, ki je dolgo okoli 50 strani in ki ga je ekskluzivno pridobil Adnkronos, so izvedenci tožilstva zapisali rezultate obdukcije in toksikoloških preiskav. Slednje so pokazale, da 63-letnica v času smrti ni bila pod vplivom prepovedanih substanc

Nepoškodovane vreče, v katerih je bilo truplo žrtve, niso ravno združljive z agresijo in s prevozom trupla "v neprepustnem okolju", dokazom pa je treba dodati odsotnost "kakršnega koli znaka, ki bi ga razumno pripisali nasilju roke drugih". Prav tako odsotnost obrambnih poškodb, pa tudi drugih poškodb, ki bi ji lahko preprečile, da bi reagirala na napad, nakazujejo, da v zločin niso bile vpletene druge osebe.

Dejstvo, da vrečke niso bile tesno zavite okoli vratu, po mnenju svetovalcev ne izključuje smrti zaradi morebitne zadušitve. Še več, hipoteza o smrti zaradi zadušitve z vrečko se zdi "verjetna" v konkretnem primeru, "ob odsotnosti drugih znakov nasilne mehanske zadušitve (dušenje, davljenje)". Poleg tega se ne pojavljajo jasni objektivni dokazi o umoru, pa tudi ne o bolj redki in oddaljeni hipotezi, kot je zloraba topil, manevri, povezani z erotiko, z zadušitvijo v spolne namene.

BONUS VIDEO: Kako do izpita za čoln?

V bistvu se po mnenju tehničnih svetovalcev "ne pojavi nič, kar bi konkretno podpiralo poseg drugih v smrt" Liliane Resinovich, ki je od doma odšla brez mobilnih telefonov in poročnega prstana.

To so sklepi izvedencev sedem mesecev po skrivnosti smrti, čeprav morajo preiskovalci še vedno razvozlati, kaj se je dogajalo od dneva njenega izginotja pa do njene smrti. 63-letnica naj bi namreč po ugotovitvah stroke umrla dva do tri dni pred najdbo trupla 5. januarja, izginila pa je 14. decembra 2021.

Obdukcija tako potrjuje "smrt zaradi zadušitve v obliki 'zadušitve s plastično vrečko', brez večjih sledi na vratu ali krvavitev", so zapisali svetovalci tožilstva, s tem pa izključuje udeležbo drugih oseb pri smrti, piše Trieste Cafe. Zaradi ugotovitev bo tožilstvo primer najverjetneje opustilo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nikagaja |  10 .08. 2022 ob  12: 11
16
truplo so nasli v dveh vrecah?!

sama naj bi naredila samomor in se pospravila v dve vreci?! to pa je za ginesovo knjigo rekordov.