RAZMERE V OBALNIH DOMOVIH ZA STAREJŠE SE UMIRJAJO: V Izoli umrli štirje starostniki

Izola

Največ okužb v obalnih domovih za upokojence je bilo minule dni v Izoli in Luciji, vendar iz obeh ustanov poročajo o zmanjševanju števila okuženih in umirjanju razmer. V Centru za starejše občane Lucija je ta čas sicer aktivno okuženih 55 stanovalcev in 15 zaposlenih, v Domu upokojencev Izola pa 65.

V lucijskem centru je medtem v beli coni 100 stanovalcev. Kot je navedla direktorica Marinela Šavle Reščič, je okuženih vsak dan manj, številni se vračajo v belo cono in okužba se več ne širi, razen v redkih primerih, ko verjetno zaradi daljše inkubacijske dobe pri nekaterih uporabnikih bolezen izbruhne šele po desetih dneh ali celo pozneje.

V domu v Izoli so pri stanovalcih skupno potrdili 100 okužb z novim koronavirusom. Iz zunanje rdeče cone na Pacugu se jih je vrnilo 26, osem jih čaka na prevoz, en stanovalec pa se je vrnil iz psihiatrične bolnišnice in se šteje za ozdravljenega. Tako je skupno ozdravelo 35 stanovalcev. Hospitaliziranih je sedem stanovalcev, od katerih se danes eden vrača na Pacug, štirje stanovalci s covidom pa so umrli, je pojasnila direktorica izolskega doma Romina Zajc.

V obeh domovih sicer redno bdijo nad stanjem. V Luciji tako tedensko izvajajo testiranje tako uporabnikov kot zaposlenih, varnostne protokole pa so vzpostavili že pred meseci, o čemer priča tudi podatek, da se je okužba s covidom pri njih prvič pojavila 13. novembra, je dodala Šavle Reščičeva.

Po besedah Zajčeve so tudi v Izoli sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe za preprečitev in obvladovanje širjenja virusa. Poleg navedenega delujejo v skladu s priporočili stroke in sodelujejo z vsemi pomembnimi akterji.

Trenutno veliko energije posvečajo tudi organizaciji in omogočanju stikov med stanovalci in svojci v vseh conah, je poudarila direktorica Doma upokojencev Izola ter izpostavila, da je število okužb v njihovem domu pod povprečjem domov v regiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija