RAZMERE NAJSLABŠE V OBALNO-KRAŠKI REGIJI: Krek ne izključuje tudi testiranja cepljenih! (VIDEO)

Slovenija

Zdravstvena stroka v trenutnih epidemioloških razmerah nošnjo maske priporoča tako cepljenim kot necepljenim, če se bodo razmere še dodatno zaostrile, pa bodo verjetno razmislili tudi o testiranju že cepljenih ljudi, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Krek sicer o možnih ukrepih v primeru poslabševanja razmer danes še ni želel govoriti. Povedal je le, da je strokovna skupina o tem razpravljala v ponedeljek pozno v noč in bo svoje predloge poslala vladi, o čemer pa bo javnost obveščala vodja strokovne skupine, saj da sam za to nima pooblastila. Ob tem je na razmišljanja, da je Slovenijo tokratni val že skoraj povozil, odvrnil, da to ne drži, ga je pa sam napovedoval že julija in avgusta, ko je prebivalce celo povabil, da pridejo nazaj s počitnic.

"Zdaj je verjetno vsem jasno, zakaj sem to storil. Smo pa seveda zamudili zelo pomemben čas, avgusta in septembra, ko bi lahko veliko naredili na boljšem preventivnem obnašanju. Zdaj bo treba ponovno razmisliti o najboljših mogočih rešitvah za zamejitev širjenja virusa," je dodal Krek.

O razlikah med tem in prejšnjimi vali epidemije je dejal, da imamo v tem trenutku okoli 28.000 aktivno okuženih, kolikor jih že dolgo nismo imeli, zato se vsak od nas lahko hitro okuži, če se ne drži ukrepov. Še posebej, ker je, glede na lansko leto, drugačen tudi sev, ki je skoraj stoodstotno bolj kužen kot tisti iz prejšnje jeseni.

Močno se je po njegovem skrajšal tudi čas prenosa iz človeka na človeka, ki ga ne merimo več v minutah, pač pa v sekundah. Vendar je Krek ob tem spomnil, da imamo za razliko od lani zdaj na voljo cepivo, ki ga je na razpolago dovolj in nam omogoča, da če že zbolimo, da zbolimo za milejšo obliko in se skoraj zagotovo izognemo intenzivni terapiji ali celo smrti.

"Žal se ljudje trenutno skoraj ne cepijo, zato jih znova pozivam k temu. Če se bodo cepili danes, bodo čez mesec dni zaščiteni," je dejal prvi mož NIJZ, ki je bil znova kritičen tudi do spoštovanja pogoja PCT v javnem življenju. Prepričan je, da bi že samo striktno upoštevanje slednjega preprečilo sedanje razmere, zato se moramo vsi skupaj odločiti, ali želimo imeti odprto ali zaprto družbo. Za prvo sta nujna pogoj PCT in cepljenje, je dejal in dodal, da bi v tem primeru bila Slovenija danes tam, kjer je Portugalska.

Sicer pa je po Krekovih besedah vrh tokratnega vala pričakovan sredi novembra. Vendar je ta vrh po njegovih besedah postavljen zelo visoko, morda celo veliko previsoko, zato so nujni čim prejšnji ukrepi, da bi vrh znižali.

Ob tem je opozoril, da se razmere trenutno slabšajo v velikem delu Evrope, zlasti pa na njenem vzhodu v državah, kot so Romunija, Bolgarija, baltske države, pa tudi Slovenija in Hrvaška. Kar 23 evropskih držav v zadnjih 14 dneh beleži dvig števila okuženih, med njimi so tudi nekatere, ki so še do nedavnega bile zelo zgledne, kot sta Portugalska ali Danska.

V Sloveniji se razmere od regije do regije razlikujejo, trenutno pa so najslabše na območju obalno-kraške, savinjske in zasavske regije, najmanj slabe pa v pomurski, koroški in goriški regiji. Zelo hitro se povečujejo sprejemi v bolnišnice, je še dejal Krek in opozoril, da se ta trend še zdaleč ni končal in da lahko v najslabšem primeru pridemo tudi do številke 1200.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  03 .11. 2021 ob  16: 38
@Stiv Rivs: si prepričan? Čas bo pokazal...
pajade |  03 .11. 2021 ob  06: 38
Mislite da imamo enako cepivo kot EU ? Celo pri nuteli so razlike...
Istriano |  02 .11. 2021 ob  20: 48
Počasi, počasi prihajajo tudi "strokovnjaki" do tega, da če je med na novo okuženimi ena tretjina cepljenih, cepiva niso ravno najbolj učinkovita.
anton |  02 .11. 2021 ob  19: 15
@nemebasat
..."jaz ga jemlhem ze eno leto in nikoli nisem zbolel, vsaj, da bi vedel" ...
... argument kateremu bi se še prvošolčki smejali ...
Stiv Rivs |  02 .11. 2021 ob  17: 54
-3
To o testiranju cepljenih je dober predlog.
Bo vsaj črno na belem točno napisano, da je okuženost cepljenih 90 in več % majša, kot necepljenih.
Tako bo tudi no-vaxx vitez osnovnošolec Potrč dobil zadovoljiv odgovor na njegovo trenutno najpomembnejše vprašanje.
manemebasat |  02 .11. 2021 ob  17: 51
-10
@Lili, jaz ga jemljem ze eno leto, preventivno in nikoli nisem zbolel. Vsaj da bi vedel, ne.
manemebasat |  02 .11. 2021 ob  17: 50
@anron, ti tudi modrujes, vse kar ve o Ivermektinu je to, kar ti je ta nacisticna skorumpirana in pokvarjena vlada vtepla v glavo. Pojdi na 19ivermectin pika com in malo preberi neodvisne studije.
@magik, daj potegni glavo iz riti ze enkrat in razumi, da NIHCE PO CEPLJENJU NI IMUN! Lahko se okuzi in prenasa virus ravno tako kot necepljeni.
anton |  02 .11. 2021 ob  17: 45
-3
@lili
... "ti" stalno nekaj "modruješ", spremljaj malo kakšne ukrepe ob nižjem odstotku obolelih imajo druge države in boš ugotovila, da imamo v sloveniji glede odstotka obolelih enega izmed najblažjih ukrepov ...
magik |  02 .11. 2021 ob  17: 42
Gospod Kerk....ob vsem blebetanju glede takojšnje veljavnosti potrdila PCT po cepljenju z Janssenom, me zanima ZAKAJ VAS NE MOTI, OZIROMA ZAKAJ DOVOLITE:
- da po cepljenju s Pfajzerjem cepljeni zadostijo pogoju PCT na dan prejetja druge doze cepiva, čeprav so zaščiteni šele 7 DNI PO CEPLJENJU?
- da po cepljenju z MODERNO cepljeni zadostijo pogoju PCT na dan prejetja druge doze cepiva, čeprav so zaščiteni šele 14 DNI PO CEPLJENJU?

Ker vse zgoraj navedeno še naprej MOLČE IGNORIRATE, STE ODGOVORNI ZA ŠIRJENJE OKUŽB PREKO "NAVIDEZNO" ZAŠČITENIH!
Lili |  02 .11. 2021 ob  15: 08
Mr Krek! zakaj ste prepovedali zdravljenje z invermektinom? To je genocid!
Obala1 |  02 .11. 2021 ob  13: 57
22
Krek a ne bi ti malo shujsal? Ali mislis da je pretilnost manj nevarna kot virus? Govoriš o zadevah kjer nisi strokoven samo iz razloga, da marešalotu ližeš rit …a te ni sram?