RAZMERE NA KOSOVU MOČNO ESKALIRALE: Vučić in Kurti se obtožujeta (FOTO, VIDEO)

Svet

Po dogodkih na Kosovu, ki so terjali štiri življenja - kosovski policist in trije pripadniki oborožene skupine, so razmere v državi postale izjemno resne. Na odcepu proti Banjski v občini Zvećan so zjutraj opazili več oklepnih vozil specialne enote, kar je povzročilo zaprtje vasi, medtem ko je bila po celotni državi okrepljena prisotnost policije. Zaradi izgube policista Afrima Bunjakuja je razglašen dan žalovanja, medtem ko so šest oseb že aretirali zaradi obtožb kaznivih dejanj, vključno s terorizmom.

Včeraj so Srbi v raško-prizrenskem samostanu napadli pripadnike kosovske policije, pri čemer je eden od policistov umrl, dva pa sta bila ranjena. Med izmenjavo ognja med policijo in Srbi s severa Kosova so bili ubiti tudi trije napadalci. Ta napad je že sprožil obsodbe mednarodne skupnosti. Trenutno so forenzične ekipe na kraju dogodka v Banjski, ki pa je nedostopna, saj so blokirani vsi vhodi v vas iz smeri Zvećana, Zubinega Potoka in z glavne ceste Kosovska Mitrovica–Leposavić.

V odziv na napad so se na območje odpravile okrepljene sile kosovske policije, vključno s Kforjem, mednarodni mejni prehod Jarinje pa so zaprli. Pravoslavna škofija Raška-Prizren je potrdila, da je skupina oboroženih zamaskiranih moških vdrla v samostan, kjer so ravno takrat bili verniki iz Novega Sada skupaj z igumanom samostana.

Včeraj zvečer je srbski predsednik Aleksandar Vučić nagovoril javnost in dejal, da je bil to eden najtežjih dni za Srbijo ter da nikoli ne bodo priznali neodvisnega Kosova. "Nikoli ne bomo priznali neodvisnega Kosova, lahko nas vse pobijete." Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić je ocenila, da je predsednik kosovske vlade Albin Kurti 'katalizator katastrofe'. "Situacija, v katero nas je vse pripeljal Kurti je katastrofalna in ravno tako molk mednarodne skupnosti," je dejala Brnabićeva v gostovanju na TV Pink.

Kosovsko tožilstvo je sporočilo, da so zaradi napada pridržali šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, eden od njih pa je obtožen terorizma. "Gre za napad na ustavni red Kosova, pripravo terorističnih dejanj ali kaznivih dejanj zoper ustavni red in varnost Kosova ter posest in nadzor nedovoljenega orožja," so po navedbah Telegrafa navedli v tožilstvu.

Direktorica bolnišnice v Južni Mitrovici je sporočila, da so ranjenega napadalca prepeljali v Univerzitetni klinični center v Prištini, poroča Kljan Kosova. Po navedbah Kosova Online naj bi napadalec imel več strelnih ran in zlomov, vendar je trenutno v stabilnem stanju.

Kot poroča Telegraf, je Vučić poudaril, da imajo tonski zapis, kjer se kosovski policisti med seboj sprašujejo, ali je eden od napadalcev preživel ali ne. "Policija se smeje in govori: Pusti ga, da umre, nimamo razloga, da mu pomagamo," je dejal Vučić. Kot je dodal, naj bi policisti za tem streljali še na prazne hiše.

Vučić je dodal še, da naj bi kosovski policisti prikazali posnetek, v katerem ubijejo 'srbske teroriste', v bistvu pa naj bi šlo za posnetek iz Gorskega Karabaha. "Kurtijeva želja je, da nas povleče v vojno z Natom." Sicer pa je poudaril, da ni nobenega opravičila za umor kosovskega policista.

Rusija pozorno spremlja napete razmere na severu Kosova, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Novo zaostrovanje razmer na Kosovu je označil za potencialno nevarno dogajanje, poročajo tuje agencije. "Razmere na Kosovu so zelo napete in potencialno nevarne, zelo pozorno jih spremljamo," je na redni novinarski konferenci povedal Peskov in opozoril na po njegovih besedah tradicionalno pristranski odnos do Srbov na Kosovu. "Dejstvo, da se zelo pogosto organizirajo provokacije proti Srbom, ni skrivnost za nikogar," je še dodal. Rusija Kosova ne priznava kot neodvisne države in tradicionalno podpira Srbijo, s katero ima tesne verske in kulturne vezi.

Kurti pa je sicer že včeraj poudaril, da gre za organizirani kriminal, ki ga politično, finančno in logistično podpira Beograd. Na situacijo na Kosovu se je odzval tudi posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak in poudaril, da ta grozovit napad še toliko bolj poudarja nujnost diplomacije in dialoga.

"Tako strahopetno in nasilno dejanje je globoko zaskrbljujoče in v nasprotju z načeli miru in sodelovanja. Moje srce je z žrtvami, njihovimi družinami, prijatelji in sodelavci," je na Facebooku po poročanju Telegrafa zapisal Lajčak. Slednji se je sicer ravno vrnil z New Yorka, kjer je potekala Generalna skupščina ZN in na kateri se je sestal s predsedniki Zahodnega Balkana ter razpravljal o težavah. Zavezal se je, da bo v prihodnjih dneh svoj čas namenil izključno iskanju poti naprej za Srbijo in Kosovo.

Spopad na Kosovu je eden najhujših v zadnjih letih in sledi večmesečnemu naraščanju napetosti med državama. Kosovo je leta 2008 razglasilo neodvisnost, vendar ga Srbija – skupaj s ključnima zaveznicama Beograda, Kitajsko in Rusijo, ne priznava, poroča BBC. Številni Srbi namreč menijo, da je Kosovo rojstni kraj njihovega naroda, vendar je sedaj med 1,8 milijona prebivalcev ostalo le še šest odstkov etničnih Srbov. Kosovo je sicer bilo del Srbije, vendar so bile srbske sile po vstaji albanskih gverilcev in kasnejšem Natovem bombardiranju leta 1999 pregnane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  26 .09. 2023 ob  10: 35
@vseved. Prvi s puškami, drugi z čezmernim rojevanjem. In potem ajd vsi v Slovenijo v gradbeništvo, vozit tovornjake, turizem, ...
vseved |  25 .09. 2023 ob  21: 17
Srbe so nagonli hrvatje, sedaj jih bojo še šipci!