RAZMERE NA BALKANU: Padec števila okužb na Hrvaškem in v Srbiji, v BiH največ umrlih doslej

Svet

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili še 45 okužb z novim koronavirusom, še ena oseba je pa umrla zaradi covida-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V Srbiji so potrdili 163 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od 25. junija, umrlo pa je še pet ljudi. V Bosni in Hercegovini je po drugi strani v zadnjem dnevu covid-19 terjal 16 smrtnih žrtev, kar je največ v enem dnevu doslej. Potrdili so dodatnih 173 okužb. 

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je danes izpostavil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem ugodna kljub velikemu številu turistov. "Ne moremo pričakovati, da ne bomo imeli okuženih turistov, a so številke odlične glede na to, da imamo skoraj 900.000 turistov", je povedal za regionalno televizijo N1.

Capak je potrdil, da imajo nekaj prijav kolegov iz Nemčije, Italije, Avstrije in Slovenije, da so se njihovi državljani okužili na Hrvaškem. Povedal je, da so trenutno največja žarišča okužb na Hrvaškem nočni klubi.

V hrvaški obalnih županijah so tri nove primere v minulih 24 urah zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, dva v primorsko-goranski in enega v zadrski, so danes sporočili tamkajšnji štabi. V vseh ostalih županijah so našteli še osem okužb z novim koronavirusom, medtem ko v preostalih desetih županijah, vključno z istrsko, novih okužb ni bilo.

V BiH največ smrtnih žrtev doslej

V nedeljo so iz Srbije poročali o 163 primerih okužb, Vsega skupaj so jih doslej potrdili 28.262. Umrlo je skupno 646 ljudi, obolelih s covidom-19, navedbe zdravstvenih oblasti povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Rahlo izboljšanje glede števila okuženih beležijo tudi v BiH, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 173 primerov - 73 v Federaciji BiH, 98 pa v Republiki srbski. Še dve okužbi so potrdili v distriktu Brčko. Največ okužb je sicer na območju Sarajeva in Banjaluke. V Sarajevu kljub temu vztrajajo, da je širjenje virusa pod nadzorom. "Prisotno je rahlo izboljšanje in pričakujemo upadanje števila okuženih," je danes novinarjem dejal član sarajevskega kriznega štaba Kemal Beganović.

Po drugi strani pa je v zadnjem dnevu v državi umrlo največ ljudi doslej - deset v Federaciji BiH, šest pa v Republiki srbski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija