RAZLIČNA MNENJA O ODLOČITVI USTAVNEGA SODIŠČA: Koalicijske stranke jo pozdravljajo, Aleš Primc meni, da je odločba "kriminalna"

Slovenija

V društvu Legebitra so navdušeni nad odločitvijo ustavnega sodišča, da ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni v skladu z ustavo, je dejala vodja Legebitre Lana Gobec. Opozorila pa je, da je zdaj na potezi DZ, da se ravna po navodilih sodišča in sprejme ustrezno zakonodajo.

Lana Gobec je dejala, da so v Legebitri odločitev ustavnega sodišča pričakovali. "Kajti že leta smo trdili, da je bil zakon o partnerski zvezi že ob sprejemu diskriminatoren, sedaj pa je temu pritrdilo tudi ustavno sodišče," je povedala. Odločitev je po njenih besedah izjemnega pomena. "Ko imaš zakonodajo, ki deli partnerstva in ena naredi večvredna kot druga, je to začetek diskriminacije, izključevanja in neenake obravnave," meni Gobčeva.

Da je ustavno sodišče zakon jasno obsodilo in zakonodajalcu naložilo, da diskriminacijo odpravi, je "velik in pomemben korak, ki smo ga po vseh teh letih končno v Sloveniji tudi dočakali", še menijo v Legebitri.

Koalicijske stranke odločitev pozdravljajo, v NSi so kritični

V Gibanju Svoboda odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo. Hkrati obljubljajo, da si bo vlada pod vodstvom Roberta Goloba in vsi poslanci Svobode po svojih najboljših močeh prizadevali v najkrajšem možnem času pripraviti zakonodajne spremembe in s tem odpraviti neskladje zakona z ustavo.

V SD so na družbenem omrežju Twitter zapisali, da je odločitev ustavnega sodišča zgodovinska zmaga enakosti. "Socialni demokrati pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča, da presojani ureditvi zakonske zveze in skupne posvojitve pomenita nedopustno diskriminacijo istospolnih parov," so zapisali. Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon pa dodala, da gre za zmago človekovih pravic in da bo vlada naredila vse za čimprejšnjo odpravo ugotovljenega neskladja. "Dober dan za bolj odprto in enakopravno družbo," je še zapisala.

Tudi v Levici pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. "Potrebnih je bilo veliko bojev in referendumskih kampanj, ampak naša družba je danes bolj enakopravna, kot je bila včeraj," so zapisali v sporočilu za javnost. Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je ob tem dodal, da odločitev sprejema z rosnimi očmi. "Po sedmih letih mučnih bojev, posebej pa v luči vse bolj agresivnih teženj retradicionalizacije, ki je dosegla enega najbolj brutalnih vrhuncev pred tedni v ZDA s prepovedjo splava, je to odlična novica," je pojasnil. Po njegovem mnenju ta odločitev kaže tudi na to, da bitke za bolj odprto in enakopravno družbo niso brez pomena in da so potrebne ves čas, če ne želimo, da že pridobljene pravice erodirajo.

V NSi so na Twitterju zapisali, da ocenjujejo, da je sedanja ureditev na tem področju ustrezna, "saj na prvo mesto postavlja koristi in interese otrok".

Koalicija za otroke gre: Odločitev je škandalozna, krivična in ideološko motivirana

V Koaliciji za otroke gre menijo, da je odločitev sodišča v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo. "Ustavni sodniki so poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov, ki so na treh referendumih pokazali, da mora slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter naravno danost ženskega in moškega spola," je v sporočilu za medije zapisal vodja Koalicije za otroke gre Aleš Primc.

Primc trdi, da je odločba "kriminalna" z vidika slovenske demografije in da se lahko razume tudi kot narodna veleizdaja. "Slovenija že 40 let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva," je zapisal.

Odločitev je po njegovem mnenju protiustavna, ker naj bi bila v nasprotju s 53. členom ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .07. 2022 ob  13: 36
Naj se fukajo kakor hocejo in s komer hocejo, otrok pa ne bi smeli posvajati! Fuj gnus!
kokodek |  09 .07. 2022 ob  12: 55
-1
povero Primc, za slovensko nataliteto bo najbolje, da začnejo moški rojevat
SkateBordKite |  09 .07. 2022 ob  08: 10
O mater kam smo prišli. Pedri odlocajo o pedrih
Paperino |  09 .07. 2022 ob  07: 34
-3
Primc homofob bi rad učil ustavne sodnike ustavo. Če misliš, da je odločitev proti ustavna pa se pritoži na ustavno sodišče kekec :):):)