RAZKRITA VELIKA SKRIVNOST FACEBOOKA IN INSTAGRAMA: Na dan prišla ob napaki pri prikazovanju fotografij

Trendi

Družbeni omrežji Facebook in Instagram sta imeli v sredo popoldan več ur težave pri prikazovanju fotografij, ravno ta izpad pa je razkril njuno veliko skrivnost. Na mestu, kjer bi morale biti fotografije, so se namreč pojavile ključne besede, ki so z izjemno natančnostjo opisovale, kaj naj bi bilo na fotografiji, poročajo mediji.

Opisi posameznih datotek so razkrivali besede, kot so: 1 oseba, 2 osebi, brada, narava, oblak, ljudje sedijo, poroka, mačka, čevlji in podobno. Tako Facebook kot Instagram s pomočjo umetne inteligence namreč označujeta vsebino, ki naj bi bila na fotografiji - in včerajšnja napaka je razkrila, da ta tehnologija to počne s skorajda grozljivo natančnostjo.

V opisih neprikazanih datotek smo tako med drugim lahko prebrali, koliko ljudi naj bi bilo na fotografiji, ali stojijo ali sedijo, ali je dan ali noč in celo, ali ima oseba na fotografiji brado.

Na Instagramu je bila poleg ključnih besed vidna tudi informacija, kdo naj bi bil na fotografiji. Glede na to, da se je napaka pojavila na obeh omenjenih socialnih omrežjih, pa strokovnjaki domnevajo, da uporabljata enako tehnologijo. Facebook in Instagram nista podala uradnega pojasnila glede razkritja omenjene 'skrivnosti'.

Prav tako nihče ne ve, ali socialna omrežja uporabljajo podatke, ki jih umetna inteligenca pridobi z naših fotografij, za ciljno oglaševanje. Na tak način bi lahko samo prek uporabnikovih fotografij izvedeli, kakšni avti so mu všeč, ali ima hišnega ljubljenčka, katere znamke oblačil nosi, kje dopustuje in podobno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija