RAZKRIT MISTERIJ VELIKEGA KROGA OB USTJU BADAŠEVICE: Občina je uresničila eno izmed idej občank in občanov (FOTO)

Koper

V preteklih dneh so se mnogi Koprčani spraševali, kaj nastaja ob mostu na začetku Semedelske promenade. Velik krog, zarisan v travo, je ujel radovedne poglede in buril domišljijo številnih sprehajalcev. Včeraj pa je misterij dobil svoj epilog. Koprska občina je ob ustju Badaševice postavila vrtljivo kovinsko harfo v obliki jadrnice.

"Kovinsko glasbilo v obliki jadrnice bo s pomočjo vetra in zvokov morja ustvarjalo nežno melodijo," pravijo na koprski občini in poudarjajo, da gre za prvo tako umetniško skulpturo v Sloveniji. Zasnoval in izdelal jo je glasbeni ustvarjalec ter raziskovalec zvokov Primož Oberžan. Koprska občina je za ta projekt namenila 13.000 evrov. Do konca tedna bodo delavci harfo še zaščitili in jo ogradili.

Gre za enega izmed štirih projektov, ki so jih občani in občanke izglasovali v sklopu participativnega proračuna za leto 2020 in ki jih občina zaključuje ravno v teh dneh. Pred dnevi sta se v neposredni bližini zaključila še dva projekta, s katerima je koprska občina prisluhnila željam krajanov po ureditvi prostora za druženje, pohajkovanje, posedanje ali počitek.

Koprska občina je na novo uredila in opremila območje semedelskega mandrača. Delavci so pri parkirišču ob mandraču zasadili listopadna drevesa in medonosne grmovnice, pripeljali pa so tudi kamnite peščenjake in jih preuredili v klopi. V projektu, vrednem 20.000 evrov, je sodelovala domačinka, krajinska arhitekta Mateja Filipič.

V okviru drugega projekta, vrednega 5000 evrov, je občina poskrbela za ureditev semedelskega pasjega parka, ki ga po novem krasijo številna drevesa.

Dodatnih 5000 evrov pa je občina namenila tudi za ureditev semedelske galerije na prostem, ki bo s svojimi kulturno-umetniškimi vsebinami popestrila pot ob Badaševici. Delavci so na steno nadvoza namestili tri kovinske nosilce oziroma razstavne panoje, na katerih bodo ustvarjalci razstavljali svoja dela. V kratkem bodo nanje vpeli tudi tri panoramske fotografije Semedele, ki so jih izbrali krajani sami, so še sporočili z občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alex |  26 .11. 2020 ob  21: 47
-1
@kanarin

Vsak izgovor vam pride prav, da opravičite nesposobnost in nedejavnost bržana. Ma ljudje nismo mone in vidimo, kaj se (ne)dogaja. Harfa je bila predvidena v parku in ne ob ustju badaševice.
Piero Panin |  26 .11. 2020 ob  19: 27
Sej Popo je tudi hotu nekaj naredit za ljudi.Postavu je televizijo na krozno da si lahko kaj pogledas.
Samo kaj ki so samo reklame....
kanarin |  26 .11. 2020 ob  18: 44
@Alex - no, potem pa konkretno predlagaj kako naj župan reši Corona krizo ! Lahko bi se se vsaj informiral, da to ni postavil na lastno željo oz da to ni zraslo na njegovem zelniku, ampak so predlagali in izbrali sami občani. On je to samo realiziral.
Tiramola  |  26 .11. 2020 ob  18: 05
Primerno, postaviti spomenik popeku, Mandarinu in hišnem zidarju.
Z napisom: Ave Marija KOPAR je naš
Alex |  26 .11. 2020 ob  15: 32
-9
Poveri noi. Namesto da bi bržanček reševal krizo v občini zaradi corone, on postavlja harfo.... To se dogaja, ko človek sploh ne ve, kaj dela.
kanarin |  26 .11. 2020 ob  13: 48
13
Lepo, da se tudi v praksi že kaj vidi oz realizira od teh na veliko oglaševanih projektih v sklopu participativnega proračuna - čeravno tu seveda ne gre za megalomanske projekte ampak manjše zadeve, je vsaka koristna in zanimva novost dobrodošla. Bravo Bržan !