RAZISKOVALCI UGOTOVILI: Leonardo da Vinci je lahko ustvarjal tako z levo kot z desno roko

Svet

Raziskovalci Galerije Uffizi so dokazali, da je italijanski renesančni genij Leonardo da Vinci lahko z obema rokama pisal, risal in slikal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do ugotovitve so raziskovalci prišli s podrobno analizo njegovega zgodnjega dela, preprosto poimenovanega Pokrajina, iz leta 1473.


Portret renesančnega genija Leonarda da Vincija

Risbo Pokrajina je da Vinci ustvaril, ko mu je bilo zgolj 21 let. Na njej so narisani reka Arno, ki teče skozi Firence, z gradom Montelupo v ozadju. Na njej sta še dva napisa. Prvi je na prednji strani risbe in je napisan nazaj, drugi na hrbtišču pa je bil napisan od leve proti desni. Raziskovalci so dokazali, da je avtor obeh zapisov da Vinci, ki je z levico ustvaril "zrcalni zapis" na prednji strani dela, z desnico pa zapis na hrbtišču, so sporočili iz Galerije Uffizi.

Umetnostna zgodovinarka Cecilia Frosinini je dodala, da je bil Leonardo rojen kot levičar, a so ga že v otroštvu "prevzgajali" k uporabi desnice. Dodala je, da je iz zapisov jasno, da je da Vinci pisanje in ustvarjanje z desnico dobro obvladal. Po zaključku preiskave so risbo vrnili v umetnikovo rojstno mesto Vinci, kjer bo na ogled v sklopu razstave ob letošnji 500-letnici njegove smrti, še navaja AFP. 

Da Vinci je bil tako levičar kot desničar.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu. Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija