Kakšni vozniki smo Slovenci?

Slovenija

Novembra so v AMZS začeli s projektom Čas prijaznih voznikov, s katerim želijo udeležence v cestnem prometu ozavestiti o njihovem ravnanju in spodbuditi več strpnosti. Slovenski vozniki imajo o kulturi vožnje v Sloveniji precej slabo mnenje, je pokazala raziskava AMZS. Kot so sporočili, nestrpnost opazimo pri drugih voznikih, pri sebi pa ne.

Kar 74 odstotkov voznikov, ki so sodelovali v raziskavi AMZS o kulturi vožnje na slovenskih cestah, meni, da so slovenski vozniki nestrpni. Obenem pa 80 odstotkov voznikov o sebi misli, da so bolj strpni kot drugi.

Rezultati raziskave, ki so jo na AMZS naredili v okviru akcije Čas prijaznih voznikov, kažejo, da je nestrpnost na slovenskih cestah tako velika, da voznike to moti. Obenem pa rezultati tudi kažejo, da se vozniki sami počutijo iz tega izvzeti.

Kot so na AMZS zapisali v sporočilu za javnost, "večina ne more biti hkrati strpna in nestrpna". Ob tem so poudarili, da "se to lahko zgodi, če so v anketi sodelovali samo strpni vozniki, to pa je na žalost pri raziskovanju težko kontrolirati".

Na AMZS menijo, da vozniki pogostokrat doživljajo neprijetne dogodke. Namreč kar 85 odstotkov voznikov je izjavilo, da se jim je v zadnjem tednu vsaj enkrat zgodilo, da je voznik pred njimi po njihovem mnenju vozil prepočasi. 83 odstotkov voznikov pa, da so vsaj enkrat v zadnjem tednu komentirali "neumno" vedenje drugega voznika. Tretjini sodelujočih v raziskavi pa je zaradi vožnje nekdo jezno "žmigal" z lučmi.

Vsak zase strpen, vsi ostali pa nestrpni vozniki

Na AMZS izpostavljajo, da slovenski vozniki negativno obnašanje opazijo pogosteje pri drugih voznikih kot pri sebi. Namreč, 82 odstotkov anketirancev meni, da prednost izsiljujejo drugi vozniki, sami pa le redkokdaj. Da nepravilno parkirajo le drugi vozniki, meni 85 odstotkov vprašanih. Od tega jih devet odstotkov meni, da sami nepravilno parkirajo zelo redko.

Sicer 72 odstotkov vprašanih daje prednost drugim vozilom, medtem ko drugi to storijo njim zelo redko. 95 odstotkov sodelujočih pa tudi pravi, da vedno ustavijo pešcu na prehodu, medtem ko drugi to počnejo manj pogosto.

V raziskavi AMZS je sicer sodelovalo 669 oseb, ki so prek spleta reševale vprašalnik o svojih izkušnjah v prometu, so še zapisali na AMZS.

Kakšna je kutura vožnje?

Poleg raziskave so na AMZS pripravili tudi nagradno igro na Facebook strani, v kateri pozivajo uporabnike, naj sporočijo, kaj konkretno bi spremenili pri kulturi vožnje in kaj jih moti pri drugih voznikih in jim na ta način omogočili izražanje svojih čustev. Odzivi akcije so nad pričakovanji, so sporočili iz AMZS in dodali, da so skoraj vsi sodelujoči naštevali le moteče elemente pri drugih udeležencih v prometu.

Zbrana mnenja bodo v mesecu decembru združili in na njihovi podlagi oblikovali seznam osnovnih vrednot v prometu, s katerimi bi lahko naredili vsakdanjo udeležbo v prometu bolj prijetno, so napovedali.

Deli novico: