RAZGLASITEV IZKLJUČNE EKONOMSKE CONE V JADRANU: Janšo je poklical Conte, govoril je tudi s Plenkovićem

Slovenija

Prihodnjo soboto se bodo v Benetkah srečali zunanji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške na pogovorih o razglasitvi izključne ekonomske cone v Jadranu, je včeraj zvečer na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Pojasnil je, da ga je poklical italijanski kolega Giuseppe Conte ter ga obvestil o namenu in razlogih za razglasitev cone.

Janša je v tvitu zapisal, da ga je Conte v luči dobrososedskih odnosov obvestil o namenu in razlogih za razglasitev izključne ekonomske cone v Jadranu. Vlada pa je pozneje tvitnila, da je o sklepih vrha EU in razglasitvi ekonomske cone v Jadranu premier danes govoril tako s Contejem kot hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

O nameri Italije se je v četrtek zunanji minister Anže Logar v Rimu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. Ministra se sicer nista pogovarjala v živo, ker je bil Di Maio v samoizolaciji.

Dogovorila sta se, da se bodo glede izključne gospodarske cone, ki jo nameravata v Jadranu razglasiti Italija in Hrvaška, v najkrajšem možnem času s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom osebno sešli na tristranskem srečanju.

Logar je po pogovoru še povedal, da sta se z Di Maiem strinjala, da je ta del Jadrana treba ustrezno zaščititi.

Načrt o razglasitvi cone je Di Maio razkril med nedavnim obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. Tam so napovedali, da bodo hrvaško izključno-gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta.

Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.

Po hrvaški napovedi o razglasitvi cone je bilo v Sloveniji slišati opozorila, da bi to lahko vplivalo na izvajanje odločitve arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji ter na dostop Slovenije do odprtega morja.

Hrvaška je sicer leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono, ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti in od leta 2008 ne velja za članice EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  13 .12. 2020 ob  20: 08
ČE HOĆEMO VZPETI MORA LOGAR POOBLATIT GRLIĆ - RADMANA, DA NAS ZASTOPA NE SESTANKU ZUN MINISTROV ITA-SLO IN CRO IN VSE BO F'REDI !?!?!? A NJE ?!
Monteverdi |  13 .12. 2020 ob  18: 45
"vlada je tvitnila", ali je tvitnil tviteraš?
zoran13 |  13 .12. 2020 ob  17: 33
Upam, da bodo vsi tisti, ki so prispevali k nastanku te situacije iz bilokatere politične vrhuđke, prevzeli odgovornost in odšli na smetišče zgodovine. Toliko škode, kot so nam vsakovrstni voditelji naredili v zadnjih letih je še v zgodovini naše države še ni bilo. To, da so nas sedaj tako Hrvatje kot Italijani pritisnili ob zid in nam praktično onemogočili našo obrambo in uveljavljanje naših pravic je lahko samo mlahavost naše zunanje politike. Lep dokaz so naši ribiči, ki so z Ribo 1 in Ribo 2 vedno lahko lovili ribe po celotni Dalmaciji, danes pa nimamo praktično s kom loviti ribe, kar se je vedno ubogalo samo nekoga iz Bruslja. Koliko ribičev in njihovih družin je propadlo, ker si niso uspeli urediti statusa s.p. niti ne govorimo, tako, da jih je veliko opustilo dejavnost in se danes ukvarjajo s čisto drugimi dejavnostmi. Zaradi prevelike zbirokratiziranosti in prenormiranosti, smo morali praktično razrezati celotno ribiško floto, saj za naše zahteve in zahteve ribičev, iz Bruslja praktično ni bilo posluha. Da o naši pomorski usmeritvi in izobrađevanjih na Srednji in Visoki pomorski šoli niti ne kaže izgubljati besed, saj se sedaj ta kader, po prodaji Splošne plovbe Portorož, praktično nima več kje zaposliti, čeravno jih imajo v tujini za ene najbolj sposobnih in strokovno usposobljenih kadrov. Vsi tisti, ki so sodelovali pri večini teh aktivnosti, pa so še dandanes na oblasti, kar so pa pustili za seboj, pa bodo najbolje vedeli povedati naši zanamci.
izola.si/wp-content/uploads/2020/02/Priloga-4_OP-ESPR_Petra-Filipi.pdf
hribi |  13 .12. 2020 ob  13: 10
Če bi imeli vlado, ki skrbi za Slovenijo, bi se lahko v prihodnosti Italijani hodili kopat na Hrvaško prek Avstrije in Madžarske. Ampak banditi ki vodijo to stvar imajo na CRO obali svoje mepremicnine.
Torej se ne bo zgodilo nič dobrega za SLO.
Vinko |  13 .12. 2020 ob  09: 51
Žebelj v krsto. Hrvati bodo z razglasitvijo ekonomske cone de iure in de facto zaprli Sloveniji dostop do odprtega morja, ne meneč se za "dostop do odprtega morja Slovenije" po arbitražni sodbi. Ker ji Hrvaška oporeka dostop do odprtega morja Slovenija tudi ne more sodelovati pri delitvi Jadranskega morja in imeti lastne ekonomske cone s pravico do izkoriščanja bogastva v njej. Sicer pa je tudi arbitražna razsodba malo inovativna. Morje bi bilo slovensko, morska tla pa hrvaška do točke T5. Torej ni ovir za hrvaško ekonomsko cono tudi po tej plati.
Janšo bodo potolažili, da pa ladje lahko še vedno plujejo v Koper, razen če..
To me spominja na pridigo Janeza Svetokriškega iz 16. stoletja, ki je povedal: "Otrok se ne sme tepsti. Razen če je potreba. In potreba je zmerom".
Mislim, da bi se morala Slovenija ogrevati za nasledstveno konferenco nekdanjih jugoslovanskih republik, ki bi se ukvarjala z delitvijo nekdanjega skupnega morja SFRJ.