RAZBILI ISTRSKO "TOBAČNO MAFIJO": Posel so mesece vodili brezhibno, a z majhno "napako" (FOTO)

Kronika

Istrska policija je prijela 25 oseb, ki so nezakonito trgovale z najmanj 8,6 tone tobaka. Povezani so bili v štiri kriminalne združbe, ki so hrvaški državni proračun oškodovale za nekaj manj kot 800.000 evrov, zase pa so pridobili premoženjsko korist v višini 182.000 evrov.

Preiskovalci so ugotovil, da je 46-letnik od konca aprila pa do 20. decembra letos na območju Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pulja in drugih mest na Hrvaškem zbral in povezal med seboj 15 moških, stari od 30 do 64 let, ki so nabavljali, prevažali in preprodajali naprej večje količine tobaka. Tega je bilo mogoče zlahka prepoznati, ker ni bil označen s tobačnimi nalepkami finančnega ministrstva.

Za nabavo večjih količin drobno narezanega tobaka se je 46-letnik dogovarjal s 35-letnikom. Ko so se dogovorili glede količine, cene, kraja in časa dostave, je angažiral prevoznike. Tem je za uslugo plačal z denarjem ali s tobakom.

Tobak so prevozniki pripeljali iz Zagreba na območje hrvaške Istre in Reke, kjer so ga nato odkupili člani druge kriminalne združbe, tako imenovani kupci na veliko. Nabavna cena za kilogram tobaka je bila 60 kun oz. 8 evrov, končnim kupcem pa se je prodajal po ceni od 17 do 33 evrov za kilogram.

Drugo kriminalno združbo je vodil 35-letnik, ki je zbral in povezal med seboj pet moških, starih od 35 do 55 let ter 38-letno žensko. Nadaljnjo prodajo končnim kupcem je opravljal 35-letnik sam oziroma v sodelovanju s še tremi člani združbe.

Tretjo kriminalno združbo, ki se je dogovarjala za nabavo drobno narezanega tobaka na območju Reke, Zagreba in drugih mest, je vodil 30-letnik. Z njim je sodelovalo pet moških, starih od 34 do 49 let in 36-letna ženska.

V enakem obdobju je delovalo še četrto kriminalno združenje, ki ga je vodil še en 30-letnik. Z njim so sodelovali trije moški, stari od 44 do 55 let. Na območju Pulja, Reke, Crikvenice, Zagreba ter drugih mest na Hrvaškem so tako nabavljali kot dostavljali tobak. Nekateri osumljenci naj bi sodelovali v več kriminalnih združbah.

S takšnim načinom poslovanja so hrvaški državni proračun oškodovali za najmanj 800.000 evrov, zase pa pridobili premoženjsko korist v višini 182.000 evrov. Nekaj tobaka so zasegli policisti med opravljanjem svojih nalog, 1,7 tone so zasegli cariniki, vsega skupaj je šlo za 8,6 tone tobaka.

Policisti so v ponedeljek prijeli 22 osumljencev. Pri njih so opravili hišne preiskave in preiskave njihovih vozil, pri tem pa našli še 60 kg tobaka, zračno puško, dve pištoli in 5,8 kg marihuane.

Istrski policisti so na začetku preiskave menili, da gre za lokalno kriminaliteto, a se je kmalu izkazalo, da ima zadeva dosti večje razsežnosti.

Tobak so pakirali v modre vrečke in po navedbah policistov je trgovina na črnem trgu delovala brezhibno. Morda so se ušteli, ker so tobak pretovarjali na javnih krajih, vsem na očeh misleč, da ne bo nihče nič opazil, ker ne gre za mamila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  22 .12. 2021 ob  18: 52
Vse je nelegalno kjer drzava ne more vzet profita