"RAZBIJANJE POSLUŠAMO ŽE ENO LETO": Kje se zapleta pri izgradnji doma za starejše v Olmu (FOTO)

Koper

Gradnja domov za starejše je pomemben vidik skrbi za starejše v naši družbi, saj jim zagotavlja kakovostno oskrbo in skrb za njihove potrebe. V Kopru so se odločili zgraditi nov dom za upokojence v Olmu, ki bi moral biti vseljen že konec leta 2022. Toda gradbena dela so se zavlekla, kar je povzročilo nezadovoljstvo okoliških prebivalcev, ki so primorani poslušati hrup, ki nastaja pri gradnji.

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki je zapisala: "V Olmu že lep čas gradijo dom za upokojence, ki bo najbolj moderen. Razbijanje poslušamo že nekje eno leto. Teren za gradnjo je verjetno obupen in morajo nabijat pilote v tla in to razbija in razbija cele dneve ... Ful je moteče! Sploh za ljudi, ki smo čez dan doma. Traja pa res cel dan, od jutra do večera. Še za praznike/dela proste dneve nabijajo. Zanima me, kdaj bodo ta dela končana?"

Gradbena dela so v teku že več kot leto dni, vendar se gradnja stavbe sploh še ni začela, saj se še vedno delajo temelji. Kot navaja bralka, ki živi v neposredni bližini gradbišča, se dela izvajajo tudi ob vikendih in dela prostih dnevih, kar je še dodatno moteče. Gre za gradnjo objekta, katerega odprtje so napovedovali za konec leta 2022.

Občina Koper je na novinarsko vprašanje odgovorila, da je družba Deos od njih odkupila le manjši del zemljišča, sicer pa od pridobitve koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše od februarja 2021 projekt vodi sama. Za pojasnila smo se obrnili tudi na direktorico Ireno Vincek iz Deosa.

Kot je pojasnila, so gradbena dela zelo zahtevna, saj se gradnja izvaja na območju z nizko nosilnostjo tal. To pomeni, da je potrebno dodatno utrditi teren, preden se lahko začne graditi. Poleg tega so se gradbena dela zavlekla zaradi različnih administrativnih postopkov. Trenutno se izvajajo na samem objektu, in sicer gradnja ovoja objekta ter notranjih instalacij.

Gradnja naj bi potekala počasi tudi zaradi zahtevne terenske podlage, ki zahteva posebne postopke, preden se lahko začne z gradnjo. Bralka je ob tem opozorila, da je hrup zaradi zabijanja pilotov v tla neznosen in da dela potekajo tudi ob vikendih in dela prostih dnevih. Vincekova na to odgovarja, da ji je izvajalec zatrdil, da dela potekajo od ponedeljka do petka, gradnja objekta pa tudi ob sobotah. 

Zaključek gradnje doma za upokojence v Olmu je po novih planih predviden šele za leto 2024. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija