RAVNATELJI NA MINISTRSTVU OSTALI BREZ ODGOVOROV: Takšen je njihov predlog glede testiranja otrok

Slovenija

V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Ravnatelji na današnjem sestanku s šolskim ministrstvom na večino vprašanj sicer niso dobili odgovorov.

V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije so v skupni izjavi po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagali postopno uvajanje samotestiranja učencev.

Po njihovi oceni je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da "je v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba". V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

V združenju ravnateljev prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask iz blaga. Zaradi tega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti, prav tako pa opozarjajo na težavo zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev.

Na današnjem sestanku so tovrstna vprašanja postavili tudi predstavnikom ministrstva, a odgovorov na večino vprašanj, kot so pojasnili, niso dobili. "Obveščeni pa smo bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok," poudarjajo v združenju.

V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva.

Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri sodelujejo z vsemi deležniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .11. 2021 ob  18: 17
naivni ravnatelji so mislili, da bodo dobili navodila, haha
magik |  10 .11. 2021 ob  16: 59
V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva.

Če zgoraj navedeno drži, potem naj bo s ponedeljkom za vse uveden pouk na daljavo!