RASISTIČNI NAPAD V CENTRU LJUBLJANE: Najprej žaljivke, nato udarec s steklenico po glavi (VIDEO)

Slovenija

Na Facebook strani Tukaj smo – gre za majhno skupnost ljudi, ki se v Sloveniji srečujejo s problemi in rasizmom – je bil objavljen videoposnetek verbalnega napada na temnopoltega moškega, ki se je sprevrgel v fizični napad. Do dogodka je po navedbah avtorja prišlo prejšnji teden, 29. junija, v središču Ljubljane.

Zgodilo se je v Miklošičevem parku v centru Ljubljane. "Hej nigra, a imata vžigalnik," je k Walidu iz Sudana pristopil moški, ki ga v nadaljevanju opazujemo tudi na posnetku. Kot zapisuje Walid, ki je bil v parku s prijateljem, je napadalca tedaj vprašal, zakaj ju je nagovoril z besedo 'niger', pa se je slednji razjezil, začel kričati in ju žaliti.

"Začel sem ga snemati s telefonom, ker sem upal, da se bo prestrašil in odnehal. Žal pa ga je moja poteza še bolj razjezila. Rekel sem mu, naj se pomiri in sede, saj nisem prišel sem, da bi se prepiral ali tepel," je še opisal Walid.

RASISTIČNI NAPAD V CENTRU LJUBLJANE Prejšnjo sredo zvečer sva s prijateljem sedela v Miklošičem parku in se pogovarjala. Do naju je pristopil nek moški in rekel: “Hej nigra, a imata vžigalnik?” Vprašal sem ga, zakaj naju nagovarja z besedo niger. V tem se je razjezil in začel kričati na naju in naju žaliti. Začel sem ga snemati s telefonom, ker sem upal, da se bo prestrašil in odnehal. Žal pa ga je moja poteza še bolj razjezila. Rekel sem mu, da naj se pomiri in vsede, saj nisem prišel sem, da bi se prepiral ali tepel. Nekaj ljudi je pristopilo do naju s prijateljem in se opravičilo za tega moškega, rekli so, da govori neumnosti in da naj ne misliva, da so vsi takšni. Svetovali so mi, da naj ne reagiram na njegove žaljivke. “Seveda,” sem jim odvrnil. “Nisem tukaj, da bi se tepel.” Ko so odšli, pa se nama je moški ponovno pribljižal. Tokrat je imel v roki steklenico vina in kar naenkrat je z njo silovito zamahnil po mojem obrazu. Padel sem na tla in za nekaj trenutkov omedlel, on pa je pobegnil, brez da bi sploh preveril, kaj se je zgodilo z mano. Čez 10 minut je prišla policija, pokazal sem jim video. Bil sem popolnoma v šoku in sploh nisem čutil bolečine, čeprav sem bil krvav. Vprašali so me, če želim podati prijavo, a sem rekel, da ne, da si želim samo domov. Ko pa sem prišel v azilni dom, sem se začel počutiti slabo. Bolečina je postajala vse močnejša in bil sem zelo šibak. Odpravil sem se na urgenco, kjer so mi povedali, da imam zlomljeno čeljust in da nujno potrebujem operacijo. Čez noč so me zadržali tam in me takoj zjutraj operirali. Zdaj imam v čeljusti ploščice ter šest vijakov in osem tednov ne smem jesti nič drugega kot redko juho. Danes sem bil odpuščen domov. Vrnil sem se v azilni dom, se stuširal in počival. Šele zdaj je začelo prihajati za mano, kaj se mi je pravzaprav sploh zgodilo. Svojo državo sem zapustil, ker sem potreboval varnost. Mislil sem, da je Slovenija varna in da tukaj ljudje ne sodijo drugih po barvi njihove kože. Toda motil sem se. Bil sem brutalno napaden v centru svojega novega mesta, na klopici, kjer vsak večer sedim in opazujem mimoidoče, da lažje pozabim na svoje težave. Po takšnem napadu se bom zelo težko še počutil sprejetega in varnega. Walid, Sudan

Objavil/a Tukaj smo dne Torek, 05. julij 2022

Medtem je do njiju pristopilo nekaj mimoidočih in se opravičilo v imenu moškega, a ko so odšli je situacija eskalirala. "Ko so odšli, pa se nama je moški ponovno približal. Tokrat je imel v roki steklenico vina in kar naenkrat je z njo silovito zamahnil po mojem obrazu. Padel sem na tla in za nekaj trenutkov omedlel, on pa je pobegnil, brez da bi sploh preveril, kaj se je zgodilo z mano."

Kmalu zatem je na kraj prispela policija, a Walid se je v tistem trenutku odločil, da prijave ne bo podal, v mislih je imel samo eno stvar: želel je domov. Bil je v šoku, bolečin sploh ni čutil, kasneje pa je vse prišlo za njim: "Ko sem prišel v azilni dom, sem se začel počutiti slabo. Bolečina je postajala vse močnejša in bil sem zelo šibak. Odpravil sem se na urgenco, kjer so mi povedali, da imam zlomljeno čeljust in da nujno potrebujem operacijo. Čez noč so me zadržali tam in me takoj zjutraj operirali. Zdaj imam v čeljusti ploščice ter šest vijakov in osem tednov ne smem jesti nič drugega kot redko juho."

5. julija, ko je bil videoposnetek in zgodba objavljena na omenjeni Facebook strani, je bil Walid odpuščen iz bolnišnice. Kot pravi je šele tedaj res doumel, kaj se je zgodilo.

"Svojo državo sem zapustil, ker sem potreboval varnost. Mislil sem, da je Slovenija varna in da tukaj ljudje ne sodijo drugih po barvi njihove kože. Toda motil sem se. Bil sem brutalno napaden v centru svojega novega mesta, na klopi, kjer vsak večer sedim in opazujem mimoidoče, da lažje pozabim na svoje težave. Po takšnem napadu se bom zelo težko še počutil sprejetega in varnega," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  07 .07. 2022 ob  20: 25
@forešter4, tako je.
nylarazgotra |  07 .07. 2022 ob  18: 01
Temu mlademu " belemu" fantu se vidi da je pijan ali bolj zadet, aroganten. Zgleda da covid je udaril pošteno v psiho ljudi. To kar prej so posamezniki skrivali je sedaj prišlo na površje. Tukaj ni besed, samo zgražanje in upanje da višja sila ga udari po žepu ali kaznuje z družbeno koristnim delom v kakšnem zavodu za begunce, da mu ne bo treba posegati po alkoholu ali drogah.
forešter4 |  07 .07. 2022 ob  15: 33
ta beseda bi se morala ukinit - predvsem tudi za črnce, saj jo oni valjajo po ustih

oni služijo miljone v rep pesmih kjer je vsaka druga beseda N beseda, a druga rasa če jo izgovori pa je avtomatično rasistična ?


hribi |  07 .07. 2022 ob  12: 18
-8
Tale junak je bolj podoben nekemu narkomani kot kaj drugega. Ampak resnici na ljubo se mi ta dva ki snemata ne zdita čisto nedolžna, vsaj po delnih posnetkih. Kar nekaj posnetkov manjka, da bi bila slika bolj poštena. Ker sta zgleda tudi ona bila malce provokatorjia. Kar pa seveda ni neki izgovor za narkomanovo obnašanje.
Pjero Shriba |  07 .07. 2022 ob  11: 35
14
Kazen pa mora biti temeljita !
Jaz bi ga strpal v celico za najmanj za 5 let.
Pjero Shriba |  07 .07. 2022 ob  11: 33
18
Še en idiot z malim povešenim lulčkom, ki skrbi za ohranjanje čiste karantanske rase.
td |  07 .07. 2022 ob  11: 02
30
Upam, da barabo rasistično dobijo in da dobi najvišjo možno kazen.