Rak prostate najpogostejši rak pri moških

November je mesec, posvečen osveščanju o raku prostate. Ta oblika raka je med moškimi v porastu in je najpogostejši rak med moškimi. Po podatkih iz registra raka je leta 2010 v Sloveniji za rakom prostate na novo zbolelo 1267 moških, umrlo pa jih je 361. Več kot polovica bolnikov zboli v starosti 60-74 let, pred 50. letom je bolezen izjemno redka.

Za rak na prostati je najbolj pomembna preventiva zdrav življenski slog

Petletno relativno preživetje bolnikov, zbolelih za rakom prostate, je bilo v letih 2005-2009 91-odstotno, navajajo na Onkološkem inštitutu (OI). Bolniki imajo na voljo dve vrsti zdravljenja, kirurško ter zdravljenje z obsevanjem, med drugim brahiradioterapijo.

Za zdravljenje z obsevanjem se odloča izjemno malo bolnikov, manj kot 10 odstotkov, medtem ko sta v ZDA in nekaterih evropskih državah ti obliki zdravljenja približno izenačeni. Razlog za to je, da bolniki ponavadi ne dobijo neke celovite informacije o možnostih zdravljenja. Pri nas namreč ni uroloških centrov, kot jih poznajo ponekod v tujini, kjer bi dobili celostno obravnavo in tudi vse informacije na enem mestu.

Za preventivo pred raki urogenitalnega trakta, med katere spada tudi rak prostate, je pomemben predvsem zdrav življenjski slog z nekajenjem, vzdrževanjem normalne telesne teže in primerno telesno dejavnostjo, poudarjajo na OI.

Deli novico: