RACMANU V KOPRSKEM ZAPORU ŽE VLOŽENA OBTOŽNICA: Čaka ga zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom

Kronika

Sergeja Racmana, ki ga je slovenska policija v sredo prevzela od kanadskih kolegov, so iz Kanade deportirali na podlagi priseljenske zakonodaje. Na Letališče Jožeta Pučnika, kjer so ga prevzeli slovenski policisti, so ga z letalom pripeljali preko Istanbula. Predali so ga v koprski zapor, kamor mu je bila včeraj s sodišča poslana obtožnica.

Racmana so slovenski pravosodni organi iskali z mednarodno tiralico zaradi suma sodelovanja v kriminalni združbi, ki je izvrševala kazniva dejanja zlorabe prostitucije. Konec avgusta so ga v kanadski Ottawi prijeli v postopku, povezanem s prometom. Med postopkom so ugotovili, da je iskan, nakar so s slovenskimi organi stekli postopki o predaji.

Kriminalistični svetnik Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Pavel Jamnik včeraj ni želel potrditi, da je oseba, ki so jo prevzeli od kanadskih kolegov, zares Racman, je pa iz opisa okoliščin mogoče sklepati, da gre zanj.

Jamnik: Slovenija s Kanado nima podpisane pogodbe o izročanju

Po Jamnikovih besedah je slovenska policija preko svoje enote za ciljno iskanje oseb že vsaj nekaj mesecev, preden je prišlo do aretacije v Kanadi, ugotovila, da se oseba nahaja v Kanadi, ni pa imela točnega naslova, zato jim kanadska policija ni mogla pomagati. Osebo je nato kanadska policija prijela, ko je med postopkom, povezanim s prometom, ugotovila, da je zanjo razpisana tiralica.

Po aretaciji so slovenski policisti skupaj s pravosodnimi organi v Kanado poslali vso potrebno dokumentacijo. "Ker so postopki v zvezi z izročitvijo po mednarodnih tiralicah nekoliko daljši, posebej v primeru Kanade, ki s Slovenijo nima podpisane pogodbe o izročanju, je tudi na podlagi želje aretiranega, da se čim prej vrne v Slovenijo, prišlo do odločitve, da se predaja izvede kot izgon na podlagi priseljenske zakonodaje," je dejal Jamnik.

Prevoz iz Kanade v Slovenijo je po njegovih besedah organizirala Kanada. Potekal je z letalom preko Istanbula do Letališča Jožeta Pučnika, kjer so ga v sredo ob 18.40 prevzeli slovenski organi pregona in ga ob 21. uri izročili v zaporu v Kopru.

Okrožno sodišče Koper: Vložena mu je bila obtožba

V koprskem zaporu je Racman trenutno v sodnem pridržanju. V nadaljevanju ga bo zaslišal preiskovalni sodnik, ki bo po Jamnikovih besedah odločil, kako naprej.

Z Okrožnega sodišča v Kopru so včeraj popoldne sporočili, da Racman ni bil zaslišan pred preiskovalnim sodnikom, saj zadeva ni v fazi preiskave. "Zoper njega je že bila vložena obtožba, ki mu je bila poslana z ustreznim pravnim poukom," so zapisali.

Racman je prvoobtoženi v zadevi Marina, v zvezi s katero je Specializirano državno tožilstvo zaradi suma zlorabe prostitucije spisalo 400 strani dolgo obtožnico zoper 18 ljudi. Ti naj bi bili povezani v zgodbi kluba Marina na Ajševici na Goriškem. Osumljeni so več kaznivih dejanj, tudi pranja denarja in ponarejanja listin.

Zoper Racmana je sodišče odredilo pripor, a se tja ni zglasil, zato je policija zoper njega razpisala mednarodno tiralico, na podlagi katere je bil v sredo pripeljan v koprski zapor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija