RACIJA V SREDIŠČU UTRECHTA: Po večurni obsežni iskalni akciji aretirali osumljenca za strelski napad

Kronika

Nizozemska policija je danes po večurni obsežni iskalni akciji aretirala osumljenca za strelski napad na tramvaju v Utrechtu, v katerem so bili ubiti trije ljudje. Kot so potrdili na policiji, gre za iskanega 37-letnega Gökmena Tanisa, aretirali pa so ga med racijo v središču Utrechta.

V napadu so bili ubiti trije ljudje, še pet pa jih je bilo ranjenih, od tega so trije v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Danes je črn dan za naše mesto Utrecht," je na večerni novinarski konferenci dejal župan Jan van Zanen.

Še vedno ni jasen motiv storilca

Predstavnik nizozemskega notranjega ministrstva Rutger Jeuken je pojasnil, da sledi nakazujejo na teroristični napad, a da še ne morejo izključiti drugih motivov. Tiskovni predstavnik policije je namreč pred tem ocenil, da bi šlo lahko tudi za ljubezenski spor. Nizozemski premier Mark Rutte je sicer sprva govoril o napadu. V povezavi z incidentom so po navedbah policije aretirali še enega osumljenca, a ni jasno, kako je bil z dejanjem povezan. Sumijo ga umora s terorističnim motivom, piše dpa.

Župan potrdil tri smrtne žrtve in devet ranjenih

Policija je sprva sporočila, da je bilo ranjenih več ljudi, mediji so poročali o najmanj eni smrtni žrtvi in več ranjenih. Župan Utrechta je kasneje potrdil tri smrtne žrtve in devet ranjenih. Pristojne oblasti so za pokrajino Utrecht stanje teroristične ogroženosti zvišale na najvišjo, peto stopnjo.

Mestne oblasti pa so po napadu pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Zaprta je tudi tamkajšnja univerza, študente pa pozivajo, naj ostanejo v poslopjih univerze. Zaprte so tudi šole in vrtci. V mestu so zaprli tudi vse mošeje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija