PUTIN: "Ti predstavniki Nata, zlasti v Evropi in še posebej v majhnih državah, bi morali razumeti, s čim se igrajo"

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril Evropo na "resne posledice", če bo Ukrajini dovoljeno uporabljati daljnosežna natančna orožja, ki jih dobavlja Zahod.

"Ti predstavniki Nata, zlasti v Evropi in še posebej v majhnih državah, bi morali razumeti, s čim se igrajo," je Putin povedal v uzbekistanski prestolnici Taškent v torek ob koncu državnega obiska. Nadalje je namignil na možne vojaške protinapade. Manjše države naj ne pozabijo, da njihova ozemlja niso velika in so tudi gosto poseljena.

Putin, ki je začel rusko agresorsko vojno proti Ukrajini pred več kot dvema letoma, je Zahod obtožil nadaljevanja eskalacije. Po njegovih trditvah sodobne orožne sisteme, kot je raketni kompleks ATACMS, ne upravljajo ukrajinski vojaki, ampak visoko usposobljeni strokovnjaki Nata na podlagi podatkov satelitskega izvida. Doslej so bila ta orožja večinoma usmerjena na ukrajinsko ozemlje, ki ga je zasedla Rusija.

Putin je še posebej kritiziral generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, ki podpira napade na vojaške cilje na ruskem ozemlju. Stoltenberg se sklicuje na pravico Ukrajine do samoobrambe. Ukrajina zahteva dovoljenje ZDA in drugih zahodnih držav za uporabo raket in križarskih raket za napad na Rusijo, da bi se bolj učinkovito borila proti sovražniku.

Do sedaj je Kijev za te napade večinoma uporabljal drone lastne proizvodnje. Doslej je ruska vojska lahko zbirala enote za nove napade na ukrajinsko ozemlje ali bombardirala mesta blizu meje, kot je Harkiv, z letali z varnih položajev praktično brez motenj. Po Putinovih besedah bi takšno dovoljenje zahodnih držav pomenilo neposredno konfrontacijo med Rusijo in Zahodom. V tem kontekstu je 71-letnik še enkrat opozoril na rusko strateško jedrsko orožje.

Prav tako je podvomil o možni zaščiti držav Nata s strani ZDA. "Če se resne posledice za Evropo uresničijo, kako se bodo ZDA obnašale glede na našo pariteto v strateškem orožju?" je vprašal. Od začetka vojne rusko vodstvo večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, da bi odvrnilo Zahod od večje podpore Ukrajini, poroča dpa international.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  29 .05. 2024 ob  19: 34
Ker je politikom zmanjkalo pameti in so mnogi med njimi postali jastrebi, je potrebno povedati, da sedanja politike ne brani mene, še več, dela vse proti našim interesom. Vsi znamo da to ni naša vojna in zakaj je prišlo do nje. Če pa že želijo vojno upam, da bo Rusija selektivna.pri izbiri ciljev. Naj pobudniki te norije žanjejo sadove svoje norosti.