PSIHOLOG PETER MARKIČ POZIVA, NAJ ZAUPAMO STROKI: "Poleg vseh slabih, se dogaja tudi veliko pozitivnih stvari"

Slovenija

V času epidemije covida-19 je pomembno, da pustimo stroki, da opravlja svoje delo, sami pa da širimo predvsem pozitivne zgodbe, meni psiholog Peter Markič. Tudi medije je pozval, naj ne iščejo samo napak, ampak predstavljajo tudi pozitivne zgodbe in projekte. Poleg vseh slabih se dogaja tudi veliko pozitivnih stvari, je dejal.

Peter Markič

Posebej se je dotaknil pomembnosti zaupanja v stroko, ko gre za domove za starejše. Starejši po njegovih besedah težko prenašajo selitve, "zato ne moremo enostavno reči, da je najbolje, da bolne preselimo tja, zdrave pa tja". "Dovolimo zdravnikom, da skupaj s svojci presodijo za koga in kam je premestitev smiselna in koristna," je dejal na novinarski konferenci vlade.

Markič je prepričan, da se zaposleni v domovih za starejše trudijo z vsemi svojimi močmi ali celo preko njih ter da "enako delajo tudi vodje". "Ti so bili pogosto izpostavljeni medijskim in strokovnim napadom zaradi t. i. napak, ki so jih zagrešili zaradi nepoznavanja virusa. A od začetka nihče od nas ni točno vedel, kako poteka," je dejal.

Opozoril je, da je ena od težav pri domovih za starejše ta, da nimajo ustreznih prostorskih pogojev, "saj niso bili grajeni po barvah - rdeči, sivi in beli - ampak so večinoma samo enobarvni". Koronavirus je vse obrnil na glavo in nas vse postavil pred nove izzive, je dejal.

Dotaknil se je tudi vprašanja umiranja in ocenil, da smo smrt preveč tabuizirali in institucionalizirali, čeprav je samo normalni del življenja. Domove za starejše je zato pozval, naj domačim ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov omogočijo slovo od umirajočih, "da bodo lahko normalno začeli proces žalovanja".

Pozdravil je duhovno oskrbo duhovnikov v domovih za starejše. "Ljudje smo telesna in duševna bitja. Duhovna oskrba vernim ljudem, in teh je v domovih za starejše še vedno veliko, ogromno pomeni. Duhovna moč tudi ščiti pred okužbami, krepi imunski sistem in pospešuje zdravljenje," ugotavlja.

Vse, posebej pa medije, je pozval, naj širijo in sledijo pozitivnim zgodbam. Kot primer je izpostavil projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki ga je začela direktorica Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič in ima cilj izdelati 20.000 voščilnih za vse prebivalce domov za starejše po Sloveniji, ter projekt Božiček za en dan, katerega namen je obdarovanje otrok in ostarelih v domovih.

Na koncu je vse skupaj tudi pozval, naj dosledno spoštujejo ukrepe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija