PSI IN FOBIJE: Se boji grmenja ali veterinarja?

Trendi

Psi, prav tako kot ljudje, se spopadajo s številnimi strahovi, ki imajo različne izvore  od pomanjkanja socializacije do travmatičnih izkušenj iz mladih let. Znaki, da se pes sooča s strahom, vključujejo tresenje, umikanje, renčanje, prekomerno slinjenje, hitro dihanje, lajanje, razširjene zenice, sploščena ušesa, umik repa med noge, nenadzorovano uriniranje in izločanje blata, uničujoče vedenje (grizenje, uničevanje predmetov), pa tudi izražanje agresije. Strah se pokaže pri psih v različnih situacijah in trenutkih, občutijo ga, ko se počutijo ogrožene. To sproži naravno reakcijo previdnosti in preživetja, pri čemer je odziv odvisen od resnosti sprožilca.

Grmenje

Med najpogostejšimi strahovi pri psih je strah pred grmenjem. Mnogi psi se ob bližajočem nevihtnem vremenu prestrašijo glasnih zvokov grmenja. Reakcija se lahko razlikuje od tresenja telesa do hitrega skrivanja pod pohištvom. Nekateri psi bodo pokazali tudi sploščena ušesa in široke oči. Za obvladovanje te fobije je pomembno, da se psa postopoma izpostavlja nežnim zvokom grmenja in hkrati nagrajuje pozitivno vedenje, da se lahko počasi spopade s svojim strahom.

Ognjemet

Zlasti praznični čas s pirotehničnimi efekti predstavlja težavo za mnoge pse. Strah pred ognjemetom lahko povzroči paniko, prekomerno lajanje, panično beganje ali celo agresivno vedenje. Nekateri psi so zaradi te fobije tako prestrašeni, da potrebujejo pomirjevala. Lastniki lahko pomagajo svojim ljubljenčkom s postopnim izpostavljanjem zvokom pirotehničnih efektov in nagrajevanjem pozitivnega obnašanja.

Ločitvena tesnoba

Ločitev od lastnika lahko sproži močan strah pri nekaterih psih. Psi s tovrstno anksioznostjo se pogosto obnašajo uničevalno in težave izražajo z lajanjem, renčanjem ali izločanjem. Ta strah je pomembno nasloviti z učenjem psa, da se lahko počuti udobno v svoji koži tudi v odsotnosti lastnika.

Veterinar

Mnogi psi obiščejo veterinarja že v zgodnjih letih, kar lahko pripelje do strahu ob prihodu v veterinarsko ordinacijo. Ta strah je pomembno nasloviti s postopnim uvajanjem psov v okolje veterinarske ordinacije brez stresnih dogodkov, da se lahko spopadejo z običajnimi pregledi.

Vožnja

Strah pred vožnjo je pogost pri psih, ki se kot mladiči niso navadili na vožnjo v avtomobilu ali so imeli slabe izkušnje z njo. Lastniki lahko pomagajo psu premagati ta strah s pozitivnimi izkušnjami med vožnjo.

Stopnice

Strah pred stopnicami se lahko razvije, če pes kot mladič ni imel izkušenj s hojo po stopnicah ali je padel. Lastniki lahko pomagajo psu premagati ta strah s postopnim in nežnim uvajanjem v hojo po stopnicah ter uporabo pozitivnih spodbud.

Moški in neznanci

Nekateri psi razvijejo strah pred moškimi ali neznanci pogosto kot posledico slabih izkušenj ali pomanjkanja socializacije v mladosti. Lastniki lahko psa postopoma izpostavljajo moškim in neznancem, s čimer gradijo zaupanje in zmanjšujejo strah.

Razumevanje in upravljanje s temi najpogostejšimi strahovi pri psih je ključnega pomena za zagotavljanje njihovega čustvenega in fizičnega blagostanja. S pravilnimi tehnikami in postopnim uvajanjem lahko lastniki pomagajo svojim pasjim prijateljem premagati fobije ter jim omogočiti kakovostnejše in manj stresno življenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  13 .08. 2023 ob  22: 14
Za novo leto bo treba celo vreco briket,za vsako petardo bo priteku :-)