Prvo kitajsko lunarno vozilo pristalo na Luni

Tehnologija

Vesoljski modul s prvim kitajskim lunarnim vozilom je danes pristal na Luni, poročajo kitajski mediji. To je bil prvi mehki pristanek na Zemljinem satelitu po skoraj 40 letih in predstavlja pomemben korak v ambicioznem vesoljskem programu azijske sile.

Modul Chang'e 3 z vozilom Yutu (Žadasti zajec) je pred 12 dnevi v vesolje ponesla nosilna raketa Changzheng 3b. Kitajski znanstveniki so ob pristanku plovila, ki so ga spremljali preko velikih zaslonov v nadzornem središču v Pekingu, glasno zaploskali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je šele tretja država, ki bo izvedla misijo z lunarnim vozilom, za ZDA in nekdanjo Sovjetsko zvezo, ki je izvedla zadnji mehki pristanek na Luni pred 37 leti.

Kitajsko plovilo je pristalo na 400 kilometrov široki planoti Sinus Iridum oz. Zalivu mavric.

Pristanek je bil po mnenju kitajskih znanstvenikov najtežji del misije. Plovilo si je pri iskanju primernega prostora pomagalo s senzorji in tridimenzionalnimi slikami.

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija svojo vesoljsko industrijo. Junija so trije kitajski astronavti preživeli 15 dni v vesolju, pri čemer so izvedli poskus združitve vesoljskih plovil in eksperimente v vesoljskem laboratoriju, ki predstavlja prvo fazo bodoče kitajske vesoljske postaje. Kitajska je leta 2003 postala za Rusijo in ZDA tretja država, ki je v vesolje poslala človeka.

Deli novico: