PRVO CEPLJENJE V SLOVENIJI TO NEDELJO: Odmerkov naj bi bilo dovolj (VIDEO)

Slovenija

Prvo cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji se bo po pričakovanjih začelo v nedeljo v domovih za starejše, je na novinarski konferenci napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Po zagotovilih vladnega govorca Jelka Kacina bo odmerkov cepiva v prvi fazi dovolj, da cepijo vse stanovalce domov starejših, ki covida-19 še niso preboleli.

Janez Cigler Kralj

Po besedah Ciglerja Kralja vsi nestrpno čakamo cepivo ter "pričakujemo in delamo vse", da se bo prvo cepljenje začelo v nedeljo. Najprej bodo cepljeni stanovalci domov za starejše kot najbolj ogrožena in ranljiva skupina.

Podatkov o tem, koliko stanovalcev in zaposlenih v domovih je izrazilo interes za cepljenje, Cigler Kralj nima, saj prijave zbirajo na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se pa po njegovih informacijah prva pošiljka odmerkov pokriva s tem interesom. Kacin je medtem zatrdil, da bo odmerkov cepiva v prvi fazi dovolj, da cepijo vse stanovalce domov starejših, ki covida-19 še niso preboleli. Po ministrovih besedah se bo cepljenje v vseh domovih za starejše predvidoma opravilo v enem dnevu.

Pojasnil je še, da so vodstva domov dobila natančna navodila in odgovore na številna vprašanja, kako se pripraviti na cepljenje. Na današnji redni videokonferenci so jih tudi pozvali k čim boljšemu informiranju zaposlenih in stanovalcev glede cepljenja in doslednemu testiranju s hitrimi testi.

Interes za cepljenje med zaposlenimi je sicer po besedah Cigler Kralja nižji, kot bi pričakovali. Zato je znova pozval vodstva zavodov, naj svoje zaposlene spodbudijo k cepljenju, sploh v luči dejstva, da je virus v domove starejših večinoma vstopal preko zaposlenih z asimptomatsko okužbo.

Zadnji dnevi sicer kažejo na rahlo upadanje števila okužb v domovih za starejše, kar so po ministrovem mnenju lahko že prvi rezultati hitrega testiranja in spoštovanja ukrepov.

Po podatkih, ki jih je predstavil Kacin, je v domovih za starejše na novo ozdravljenih 88 stanovalcev in 25 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo v torek 94 stanovalcev in 26 zaposlenih, skupaj torej 120. Največji porast okužb pri stanovalcih so zaznali v Domu Danice Vogrinec Maribor (15) ter SeneCura dom za starejše občane (11).

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno aktivno okuženih 68 uporabnikov in 59 zaposlenih, kjer pa novih okužb ni bilo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so do torka v domovih za starejše, v katerih biva okoli 21.000 ljudi, okužbo potrdili pri skupaj 10.155 stanovalcih. Odmerkov cepiva, ki bo v prvi fazi prispelo v Sloveniji, pa naj bi bilo po zadnjih podatkih 9745.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .12. 2020 ob  22: 31
najprej naj se cepi oblast