PRVIČ V ZGODOVINI NEODVISNE DRŽAVE: V Ukrajini razglasili vojno stanje

Svet

V Ukrajini je danes za deset regij prvič v zgodovini neodvisne države za 30 dni začelo veljati vojno stanje. Vojska je dobila razširjena pooblastila, pravice tamkajšnjih prebivalcev pa bodo okrnjene.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je vojno stanje razglasil po nedeljskem incidentu, ko je ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Parlament v Kijevu je po burni razpravi Porošenkovo uvedbo vojnega stanja odobril za 30 dni in na območju desetih ukrajinskih regij. Ukrep je začel veljati z današnjim dnem. V okviru vojnega stanja bo imela vojska pravico, da uvede policijsko uro, preiskuje stanovanja ter izvaja nadzor vozil in oseb. V namen obrambe države bodo lahko oblasti zasegle zasebno lastnino in preuredile proizvodnjo v tovarnah za potrebe vojske in obrambe države.

Na bojnih območjih bo naloge policije prevzela vojska. Vsi za boj sposobni moški se bodo morali prijaviti oblastem za morebitno mobilizacijo. Delavce, ki niso zaposleni na strateško pomembnih mestih, bodo lahko premestili na opravljanje družbeno nujnih del, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V času vojnega stanja bodo oblasti lahko omejile tudi delovanje medijev oz. bodo lahko določale, kaj bodo mediji lahko objavljali. Možen bo nadzor in omejitev komunikacijskih kanalov - od telefonov do interneta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija