PRVIČ V 30-LETNI ZGODOVINI: V saboru bo sedela Slovenka

Svet

Pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora je kot članica SDP na nedeljskih parlamentarnih volitvah postala prva poslanka iz vrst slovenske manjšine na Hrvaškem v 30-letni zgodovini sabora. Slovensko in še štiri manjšine bo sicer v saboru znova zastopala pripadnica albanske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj.


Barbara Antolić Vupora

Slovenska manjšina na Hrvaškem na nedeljskih parlamentarnih volitvah ni imela svojega kandidata v posebni volilni enoti za narodnostne manjšine, v kateri je bila kot predstavnica albanske, bošnjaške, črnogorske, severnomakednoske in slovenske manjšine ponovno izvoljena Lekaj Prljaskajeva. Slovenci bodo imeli v saboru svojo rojakinjo Antolić Vuporjevo, ki je svojo politično pot vezala na SDP. Pred dvema letoma je postala predsednica podružnice socialdemokratov v Varaždinu, kjer je bila dejavna tudi kot pripadnica slovenske manjšine. Kot članica SDP je ves čas, tudi med predvolilno kampanjo, izpostavljala svojo pripadnost slovenski manjšini, je danes povedala.

"To, da sem članica SDP, ne pomeni, da ne bom še uspešnejša pri uresničevanju ciljev za slovensko manjšino na Hrvaškem, kot bi bila, če bi bila izvoljena kot poslanka slovenske manjšine v posebni volilni enoti za narodnostne manjšine," je dejala. Pojasnila je, da Slovenci na Hrvaškem zaradi maloštevilnosti težko dobijo svojega poslanca v saboru brez podpore vsaj še enega naroda iz skupine petih manjšin z območja nekdanje skupine države, ki imajo v skladu s hrvaško ustavo pravico do enega poslanca. Praviloma sta v tej skupini poslance doslej prispevali bošnjaška in albanska manjšina, ki sta tudi najštevilčnejši.

Pred letošnjimi parlamentarnimi volitvam dogovora z drugimi manjšinami ni bilo mogoče doseči in Slovenci na Hrvaškem na volitvah niso imeli svojega kandidata. Maloštevilnosti sledi malodušje, ko ljudje vidijo, da ni mogoče uspeti na volitvah, je dodala. Antolić Vuporjeva je napovedala, da si bo prizadevala za pravice, ki bodo zagotovile obstoj slovenske manjšine na Hrvaškem. Omenila je spremembo volilne zakonodaje, ki naj bi omogočila rotacijo poslancev manjšin v saboru, s čimer bi lahko poslanca dobili tudi slovenska in druge manj številčne manjšine.

Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem Barbara Riman je danes dejala, da so v zvezi zelo srečni, ker je njihova rojakinja izvoljena za poslanko v hrvaškem saboru. "Verjamemo, da bomo z njeno pomočjo in v sodelovanju morda dosegli to, česar z gospo Lekaj Prljaskaj nismo uspeli. Upamo, da bomo tudi z Lekaj Prljaskajevo bolje sodelovali kot doslej," je izjavila Rimanova. Povedala je, da pripravljajo strategijo za Slovence, ki živijo na Hrvaškem. Strategijo bodo predstavili Lekaj Prljaskajevi, da bi jo poskusili skupaj uresničiti. Dokument govori o slovenskem jeziku, vključevanju mladih v delovanje slovenske skupnosti, gospodarstvu, čezmejnem sodelovanju in vprašanju diskriminacije slovenske manjšine na Hrvaškem, je pojasnila Rimanova.

Kot primer diskriminacije je navedla hrvaško osnovno šolo, v kateri kljub zakonski pravici slovenske manjšine zavračajo izvedbo ankete med učenci o uvedbi pouka slovenskega jezika z izgovorom, da je italijanski jezik učencem bolj všeč. Omenila je, da Slovenci na Hrvaškem ponekod čutijo diskriminacijo tudi na osebni ravni. Izrazila je upanje, da se bosta Antolić Vuporjeva in Lekaj Prljaskajeva v takšnih primerih odzvali bolje kot pristojne hrvaške inštitucije.

Rimanova je povedala, da si slovenska manjšina v zadnjih dveh letih bolj prizadeva za uveljavitev vseh svojih pravic, pouk slovenščine pa je ena pravic, s katero lahko dosežejo več Slovencev kot slovenska kulturna društva. Z večjim zahtevami pričakujemo tudi večje izzive za njihovo uresničitev, je še dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija