Prvi zakonski predlogi za e-Prostor predvidoma marca 2014

Prvi predlogi zakonskih sprememb s področja urejanja prostora in graditve objektov, ki bodo del načrtovane vzpostavitve enotne vstopne točke za vlagatelje v gradnjo objektov, t.i. e-Prostora, bodo predvidoma pripravljene marca 2014, pravi resorni minister Samo Omrzel. Baza naj bi povezala vse relevantne podatke in omogočila hitrejše postopke.

Gre za velik korak na področju urejanja prostora in graditve objektov, je danes v Ljubljani povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omrzel in dodal, da so bili vsi dosedanji poskusi deloma uspešni ali neuspešni, ker so bile rešitve parcialne.

Investotorjem na voljo digitalizirani podatki različih baz

Cilj je povezati postopke prostorskega načrtovanja in graditve ter vzpostaviti enotno vstopno točko, na kateri bodo investotorjem na voljo digitalizirani podatki različih baz - med drugim s področja prostorske ureditve ter varovanja okolja in kulturne dediščine - in prek katere bo možno izpeljati celoten postopek, vključno s pridobivanjem potrebnih soglasij in dovoljenj.

Razlog za prenovo je področje črnih gradenj

Eden razlogov za prenovo zakonodaje je področje črnih gradenj. V pripravi je zakon za legalizacijo nedovoljenih gradenj - nezakonitih (ki so brez gradbenega dovoljenja) in neskladnih (ki niso v skladu z gradbenim dovoljenjem) -, ki naj bi bil pripravljen marca 2014. Za čas do vzpostavitve tega sistema je predviden enoletni moratorij na izvršbo inšpekcijskih odločb za rušenje, ki ga bo določila novela zakona o graditvi objektov, o kateri bo po ministrovih besedah v četrtek odločala vlada.

Deli novico: