PRVI ŠOLSKI DAN: Tako so koprski šolarji in dijaki zakorakali v novo šolsko leto (FOTO)

Koper

Za 190.990 učencev in 73.900 dijakov se je danes začelo novo šolsko leto. Med zaostrenimi zdravstvenimi ukrepi so polni upanja zakorakali med šolske klopi. V naš objektiv smo jih ujeli pred Gimnazijo Koper in Osnovno šolo Koper.

Med osnovnošolci jih je 21.366 šolsko torbo na rame nadelo prvič. Sicer bo v 771 osnovnih šolah v novem šolskem letu sedelo 3500 šolarjev več kot lani.

V 15 zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo predvidoma vključenih 87 otrok, 915 učenk in učencev ter 273 dijakinj in dijakov. V domsko vzgojo bo predvidoma vključenih 866 otrok in mladostnikov.

V tem šolskem letu bo delovalo 54 javnih glasbenih šol in 15 zasebnih. Javne glasbene šole bo obiskovalo predvidoma 21.050 učencev, zasebne pa predvidoma 1425 učencev.

V 114 srednjih šolah po državi bo skoraj 74.000 dijakov, kar je skoraj tisoč več kot lansko šolsko leto. Prvič bo prag srednje šole prestopilo okoli 21.000 dijakov.

Za razliko od preteklih let bo novo šolsko leto letos drugačno, saj bodo morali vsi udeleženci vsaj nekaj časa upoštevati priporočila za omejevanje širjenja koronavirusa. Pouk bo v osnovnih šolah danes stekel o t. i. modelu B, ki predvideva vrnitev v šole vseh z določenimi prilagoditvami. Med drugim bodo morale šole zagotavljati ustrezno razdaljo med učenci različnih oddelkov, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Malica bo potekala v učilnici, za kosilo pa bo treba določiti urnik oziroma število učencev, ki so lahko istočasno v jedilnici. Nacionalni inštitut za javno zdravje za prvi teden šole priporoča uporabo mask za vse učence v skupnih prostorih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija