PRVI SMUČARJI SO SE ŽE SPUSTILI PO BELIH STRMINAH: Smučanje je dovoljeno le pod enim pogojem!

Slovenija

Upravljalci smučišč lahko danes spet zaženejo žičniške naprave, ki v skladu z vladnim odlokom stojijo od 24. decembra. Smuka je dovoljena smučarjem z negativnim testom na novi koronavirus in otrokom v spremstvu staršev. Vlada je odlok sprejela v četrtek pozno popoldne in nekatera smučišča bodo naprave zagnala šele v soboto.

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog je od danes dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če upravljalec iz objektivnih razlogov ne more zagotoviti hitrega testiranja, pa lahko uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoli le osebam z negativnim testom na novi koronavirus. Ta mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur, piše v novem odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije. Uporaba se dovoli tudi otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Omenjene omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Na smučiščih so na dovoljenje za ponovno obratovanje nestrpno čakali. Na Golteh so testiranje s hitrimi testi, ki so ga organizirali ob spodnji postaji nihalke Žekovec, začeli izvajati že ob 7.30. Cena testa je vključena v ceno smučarske vozovnice in kot so za STA povedali na smučišču, so ljudje ukrepe sprejeli ter večjih težav ni. Naprave so zagnali ob 9. uri, je razvidno s spletne strani smučišča z dobrimi 12 kilometri urejenih smučarskih prog.

Smučati je od danes spet mogoče tudi na smučišču Krvavec, ki med božičnimi prazniki odloka vlade ni spoštovalo in so mu zato inšpektorji najprej izrekli globo, v soboto pa ga nato zapečatili. Hitrega testiranja na vstopni točki na smučišče danes še niso uspeli organizirati, tako da lahko za zdaj na Krvavcu smučajo tisti, ki s seboj prinesejo potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju bodo prve smučarje v tem letu sprejeli v soboto. Smučišča in vse žičniške naprave, vključno s krožno kabinsko žičnico, bodo obratovali med 9. in 16. uro, od 17. do 19. ure pa bo gondola vozila vsako polno uro, so sporočili iz Marproma.

Zaradi zakona o javnem naročanju, praznikov in časovne stiske testiranja na vstopnih točkah na smučišče na Pohorju ne bodo izvajali. Smučarji bodo tako ob nakupu smučarske vozovnice na blagajni smučišča morali pokazati potrdilo pristojne institucije, pooblaščene za testiranje, ki je lahko v katerikoli obliki, torej sporočila sms, izvida ali potrdila. Dodatno bo v krožno kabinski žičnici obvezna uporaba kirurške maske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  02 .01. 2021 ob  11: 54
Kaj pa žičničarji...prav bi bilo, da imajo tudi oni opravljene teste, ki niso starejši od 24ur!!!
Nič ne pomaga, da imajo smučarji negativen test, če smučišče obratuje kljub okužbi med osebjem.
4ugoketo |  01 .01. 2021 ob  17: 15
pod enim pogojem ?
skregano z ustavo, zakoni in zdravo, kmečko pametjo
Vsem želim srečno novo leto 2021