PRVI PRIMER NA SVETU: Dvojčici skupaj spremenili spol

Svet

Enojajčni dvojčici Mayla in Sofia iz majhnega mesta na jugovzhodu Brazilije sta skupaj izvedli spremembo, ki sta si je obe dolgo želeli. 19-letnici sta se namreč odločili za operacijo potrditve spola, saj se, kot pravita obe, "nikoli nista identificirali kot fanta".

Po navedbah njunega zdravnika je to prvi primer na svetu, da sta se dvojčici, ki sta se rodili z moškimi spolnimi organi, skupaj odločili za poseg, s katerim sta potrdili svojo pravo - žensko - spolno identiteto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Operiral ju je zdravnik Jose Carlos Martins na kliniki za transseksualnost v brazilskem mestu Blumenau. Posega sta trajala po pet ur, operiral pa ju je z le dnevom razlike.

Kot je za AFP teden dni po operaciji povedala presrečna Mayla Rezende, temnolaska, ki v Argentini študira medicino, je vedno ljubila svoje telo, a svojih genitalij nikoli ni marala. "Pihala sem regratove lučke v zrak in si želela, da bi me bog spremenil v dekle," je opisala svoje občutke. Ko se je po operaciji prvič videla, je zajokala. 

Njena sestra Sofia Albuquerck je bolj zadržana, piše AFP, a pogovor z dekletoma jasno pokaže, da je med njima velika povezanost in tovarištvo. Ena drugi končujeta stavke ter pripovedujeta zgodbe o tem, kako sta se podpirali in si pomagali, ko sta bili v otroštvu in tudi kasneje žrtvi ustrahovanja, spolnega nadlegovanja in nasilja.

Brazilija je po besedah Sofie, blondinke, ki v Sao Paulu študira gradbeništvo, najbolj transfobična država na svetu. Samo lani je bilo tam ubitih 175 transspolnih oseb. V tej največji latinskoameriški državi je močno zakoreninjena kultura mačizma in prikrite homofobije, nenazadnje tudi na strani brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, piše AFP.

Kot sta še pojasnili dvojčici, se njuni starši sicer nikoli niso bali tega, kar sta, so se pa bali tega, kako bodo ljudje zato ravnali z njima. Njuna mama Mara Lucia da Silva je povedala, da se ne spomni, da bi o njiju kdaj razmišljala kot o fantih. "V svojem srcu sem vedno vedela, da sta dekleti in da trpita," je dejala. Za operaciji, ki sta stali približno 20.000 dolarjev, je sicer plačal njun dedek, ki je v ta namen na dražbi prodal svoje zemljišče. Mayla in Sofia sta sprva razmišljali o operaciji na Tajskem, nato pa sta odkrili omenjeno zasebno kliniko za transseksualnost, ki je vrata odprla leta 2015.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija