PRVI KORAK K OBUJANJU TURIZMA: V hrvaški Istri previdno in z optimizmom pričakujejo prihod turistov

Istra

Že ta konec tedna pričakujemo na tisoče tujih državljanov, ki bodo vstopili na Hrvaško in v Istro, je povedal šef štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac, potem ko je Hrvaška odprla svojo mejo. V hrvaški Istri menijo, da gre za prvi korak k obujanju turizma, vzdušje glede prihoda turistov, posebej iz Slovenije, pa je pozitivno.

V istrsko županijo lahko pride več kot 11.000 tujih državljanov, ki imajo prijavljeno prebivališče ali so lastniki nepremičnin in plovil, je dejal Kozlevac na sredini novinarski konferenci štaba civilne zaščite. Omenil je, da lahko glede na priporočila hrvaških epidemiologov na Hrvaško od prejšnjega ponedeljka iz drugih držav pridejo tudi poslovneži ali pa osebe, ki imajo nujne opravke, kot je pogreb. Čez hrvaško mejo bodo spustili tudi tiste, ki imajo že rezervirano turistično namestitev. Pričakujejo pa, da bodo gosti odgovorni pri spoštovanju epidemioloških ukrepov.

Pomembno je tudi, da se prebivalci držijo priporočene fizične razdalje, da nosijo zaščitne maske ter se ne približujejo neznancem, ker nevarnost okužb z novim koronavirusom še ni minila. Kozlevac je napovedal tudi možnost, da bi ukrepe znova zaostrili, če se bo poslabšala epidemiološka slika na območju županije.

Na epidemiološko odgovornost gostov računa tudi direktorica turistične skupnosti Pulj Sanja Cinkopan Korotaj. "Želimo si, da pridejo vsi gostje, med katerimi so seveda Slovenci, ki imajo svoje nepremičnine. Tudi oni so potrošniki, kar je pozitivno," je dejala Cinkopan Korotajeva.

Odpiranje hrvaške meje je prvi korak k odpiranju turističnega prometa

Na območju mesta Pulj je približno 2700 ponudnikov namestitev, ki jim je treba dodati tudi turistična podjetja, je dejala. Zaenkrat nimajo podatkov o tem, kako potekajo rezervacije za prihajajoče poletje. Za turiste bodo verjetno najprej odprli kampe, ki omogočajo bolj individualne namestitve v šotorih, prikolicah in avtodomih. Sledili bodo zasebni apartmaji, medtem ko bodo hoteli verjetno med zadnjimi, je še izjavila.

Kot je dodala, je vsem v hrvaškem turističnem sektorju v interesu, da bi letos zaslužili vsaj za stroške vzdrževanja objektov. Pričakuje, da bodo letos realizirali med 20 in 40 odstotkov lanskih prihodkov, če se epidemiološko stanje ne bo znova poslabšalo.

Vzdušje v hrvaški Istri je pozitivno in naši sosedi iz Slovenije so dobrodošli, pa je poudaril župan Pulja Boris Miletić. Izpostavil je, da je epidemiološko stanje v hrvaški Istri dobro, a pozval k previdnosti in spoštovanju vseh priporočil epidemiologov. "Smo v fazi normalizacije življenja, v katero vstopamo previdno in tudi optimistično. Zagotovo bosta potrebna določeno prilagajanje in odgovornost, a prepričan sem, da bomo tudi to nalogo skupaj vrhunsko opravili kot doslej," je povedal.

Pripravljajo se za začetek turistične sezone, a se zavedajo, da so rezultati iz prejšnjih let nedosegljivi. "Vemo, da brez gospodarstva ni življenja, dejavnosti je treba nadaljevati v obliki in z možnostmi, ki bodo zagotovile pozitivno epidemiološko sliko," je poudaril Miletić, ki pričakuje, da bodo kmalu podrobno razdelali vsa vprašanja, ki so povezana z vnovičnim zagonom turizmom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija