PRVI FAVORIT TURNIRJA: Bedene v Portorož prihaja z željo po pripravah na OP ZDA

Piran

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene se bo letos drugič v karieri udeležil turnirja serije challenger v Portorožu. Kot edini igralec na turnirju med najboljšo stoterico na svetu velja za velikega favorita za končno zmago, sam pa na turnir gleda predvsem kot dobro pripravo na zadnji veliki slam sezone, odprto prvenstvo ZDA.

"V smislu priprav je ta turnir zame vsekakor boljši kot pretekla leta, tudi zato, ker grem zdaj malo na oddih in bo potem prehod nazaj na igro in predvsem na naslednji grand slam lažji," je dejal Bedene na včerajšnji novinarski konferenci organizatorjev turnirja Zavarovalnica Sava Slovenia Open v Ljubljani. "Pomembno je vsekakor tudi to, da se odvija doma in da bom lahko igral pred domačim občinstvom."

Nazadnje je v Portorožu nastopil na prvi izvedbi turnirja leta 2013, ko je v polfinalu izpadel proti takratnemu končnemu zmagovalcu, rojaku Gregi Žemlji. Tokrat bo velik favorit in vse razen končna zmaga bi bilo presenečenje. A se pritiska, ki pride z velikimi pričakovanji domače publike, ne boji.

"To je lahko samo pozitiven pritisk, ker grem v Portorož igrat najboljši tenis, tekmo po tekmo, z željo po čim boljši pripravi na US Open," je o nastopu na turnirju, ki bo od 9. do 18. avgusta, povedal Bedene.

Zanj bo podlaga teniškega stadiona v Luciji predstavljala tudi mirnejši prehod s peščene podlage, njemu najljubše med vsemi, na trdo, na kateri se že tradicionalno končuje teniška sezona. "Kolikor se spomnim, gre za počasnejšo med trdimi podlagami, zato se bo po pesku toliko lažje prilagoditi nanjo."

Letos na trdi podlagi ni odigral veliko turnirjev, za zdaj je na njej brez zmage. Računa, da bo ta niz prekinil v Portorožu in zatem tudi na večjih turnirjih. Nazadnje je nastopil na turnirju ATP v Umagu na peščeni podlagi, kjer je v četrtfinalu po treh precej izenačenih nizih izpadel proti Srbu Dušanu Lajoviću.

Za Bedeneta je poraz v Umagu predstavljal "neke vrste izgubljeno priložnost", saj je njegov zadnji nasprotnik v nadaljevanju turnir tudi osvojil. Kot ocenjuje, so v dvoboju z letos zelo dobrim Srbom odločale malenkosti, med drugim tudi krajši čas počitka po dvoboju v drugem krogu, iz njega pa si želi odnesti čim več pozitivnega.

Njegov osnovni cilj tako ostaja osvojitev prvega naslova na turnirjih serije ATP. "Vsekakor si želim osvojiti svoj prvi turnir ATP, ker se mi zdi, da je potem tudi lažje naprej. To ti da neko dodatno samozavest in še prvi Slovenec bi bil z osvojenim turnirjem ATP, kar je nekaj velikega."

Pozitiven vpliv na samozavest bodo tudi zmage na dvobojih v Portorožu: "Želim si zmagati na tem turnirju, ker mi to lahko da neko dodatno samozavest za naprej."

Njegovega prihoda na slovensko obalo se veselijo tudi organizatorji turnirja, saj bo njegova prisotnost privabila številne domače ljubitelje tenisa. Organizatorji si ob tem želijo čim večjo zasedbo domačih igralcev. Za zdaj je poleg Bedeneta prihod potrdil tudi drugi slovenski igralec na lestvici ATP Blaž Rola, direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič pa je dejal, da na odgovor tretjeuvrščenega Slovenca Blaža Kavčiča še čakajo.

Na turnirju pa bodo nastopili tudi zmagovalci preteklih treh let, Francoz Constant Lestienne, Ukrajinec Sergeji Stahovski in Italijan Lucca Vanni. "Vrnitev zmagovalcev zadnjih let kaže na kakovost organizacije in priljubljenost Portoroža med igralci," je ob tem dejal direktor turnirja Aljaž Kos.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija