PRVE POSLEDICE SE ŽE ČUTIJO: Zaradi stavke v Valdoltri za desetino manj operacij

Ankaran

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je bilo v zadnjih desetih dnevih zaradi stavke odpovedanih 15 odstotkov terminov v specialističnih ortopedskih ambulantah. Izpad programa operativnih posegov je znašal deset odstotkov. Na vprašanje, ali je v tem tednu, ko se je stavka zaostrila, odpadlo več zdravstvenih storitev, so odgovorili pritrdilno. Najpogostejša storitev, ki odpada, je prvi pregled pri specialistu ortopedu.

 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Bolnišnice po dveh tednih zdravniške stavke poročajo o različnih obsegih odpadlih zdravstvenih storitev - v UKC Ljubljana jih je po prvih analizah odpadlo med dvema in tremi odstotki, v novomeški bolnišnici celo do 45 odstotkov.

V nekaterih bolnišnicah se bojijo uresničitve napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo, ponekod se čakalne vrste zaradi odpadanja storitev že daljšajo.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v petek glede poteka stavke na sestanek povabila direktorje obeh kliničnih centrov, splošnih bolnišnic ter ljubljanskega in mariborskega zdravstvenega doma, kjer so med drugim govorili tudi o napovedih Fidesa glede možnosti umika soglasij zdravnikov za nadurno delo, kar predstavljalo težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Fidez je pozvala, naj se ne odločijo za ta korak.

Kako vpliva stavka na stanje v slovenskih bolnišnicah?

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je bilo v zadnjih desetih dnevih zaradi stavke odpovedanih 15 odstotkov terminov v specialističnih ortopedskih ambulantah, izpad programa operativnih posegov pa je znašal deset odstotkov. Na vprašanje, ali je v tem tednu, ko se je stavka zaostrila, odpadlo več zdravstvenih storitev, so odgovorili pritrdilno.

Najpogostejša storitev, ki odpada, je prvi pregled pri specialistu ortopedu. V Valdoltri ocenjujejo, da se bodo zaradi odpovedi storitev zaradi stavke čakalne dobe podaljšale za prvi pregled pri specialistu, medtem ko se čakalna vrsta za posege trenutno ne podaljšuje.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zaradi stavke Fidesa odpadlo med dvema in tremi odstotki zdravstvenih obravnav. Prejšnji teden so poročali o okoli 600 odpadlih zdravstvenih storitvah.

V Splošni bolnišnici (SB) Celje je doslej odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev, v novomeški bolnišnici je bilo odpovedanih od 40 do 45 odstotkov nenujnih storitev, murskosoboški bolnišnici so prestavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov. V SB Ptuj ocenjujejo, da je zaradi zdravniške stavke doslej odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij, v SB Trbovlje pa je odpadlo bližno 20 odstotkov elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti. V brežiški bolnišnici je bilo doslej odpovedanih 99 pregledov v specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki in 33 operacij.

Čakalne dobe so se zaradi odpovedi terminov gotovo podaljšale, ta trenutek pa še ne morejo pojasniti, za koliko.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  28 .01. 2024 ob  08: 41
solinar in kaj bi pacijenti dosegli s stavko? Razen to da bi njim kot pacijentom blo še slabše. Sej ne rabijo dohtarji pacijentov za dobit bajne plače. Njim je dovolj da sedijo tam. A misliš da zdaj nimajo plačanih ur ko stavkajo?Imajo! Vse imajo plačano od vseh ur ki so tam do potnih stroškov do malice.
JKDWingChun |  28 .01. 2024 ob  08: 40
solinar in kaj bi pacijenti dosegli s stavko? Razen to da bi njim kot pacijentom blo še slabše. Sej ne rabijo dohtarji pacijentov za dobit bajne plače. Njim je dovolj da sedijo tam. A misliš da zdaj nimajo plačanih ur ko stavkajojQuery112304930969400125593_1706427380929 Imajo!! Vse imajo plačano od vseh ur ki so tam do potnih stroškov do malice
JKDWingChun |  28 .01. 2024 ob  08: 38
solinar in kaj bi pacijenti dosegli s stavko? Razen to da bi njim kot pacijentom blo še slabše. Sej ne rabijo dohtarji pacijentov za dobit bajne plače. Njim je dovolj da sedijo tam. A misliš da zdaj nimajo plačanih ur ko stavkajojQuery112304930969400125593_1706427380929 Imajo!! Vse imajo plačano od vseh ur ki so tam do potnih stroškov do malice
solinar |  28 .01. 2024 ob  07: 31
Kdaj bomo stavkali pacienti, da bo ta zdravniška falanga gledala v zrak?
JKDWingChun |  28 .01. 2024 ob  07: 08
Zvitalisica bi moral imet. Zdravniki danes so samo izkoriščevalci za višje plače pa nič ne delajo
Zvitalisica |  27 .01. 2024 ob  17: 17
21
Zdravnik mora imeti ciste roke in se bolj cisto vest. (Hipokrat)