PRVA NAPOVED OD UVEDBE UKREPOV IZ BRUSLJA: Se bo uresničil najbolj črn scenarij?

Svet

Evropska komisija bo danes objavila spomladansko gospodarsko napoved. To bo prva napoved od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V njej bo predstavila oceno pričakovanega socialnoekonomskega vpliva pandemije na celotno EU, na območje evra in na posamezne članice, so napovedali v Bruslju.

Po vseh napovedih bo pandemija vodila v recesijo. Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je konec aprila opozorila, da bi lahko bruto domači proizvod (BDP) območja evra po najbolj črnem scenariju banke padel tudi za 15 odstotkov.

V prejšnji, februarski napovedi je komisija območju evra za letos in prihodnje leto napovedala 1,2-odstotno rast BDP, kar je bilo enako kot v novembrski napovedi. Za Slovenijo je napoved gospodarske rasti za letos in prihodnje leto ohranila pri 2,7 odstotka.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Gospodarska napoved bo tudi osrednja tema današnjega kolegija komisije. Na predloge za vzpostavitev instrumenta za okrevanje in prilagoditev večletnega proračuna potrebam v pandemiji pa bo torej še treba počakati.

Veliko je bilo v minulih tednih ugibanj, kdaj bo komisija objavila te predloge. Čeprav jih je predsednica komisije Ursula von der Leyen napovedala za drugi ali tretji teden v maju, so jih do nedavnega nekateri še vedno napovedovali za danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija