PROTIPOPLAVNA ZAŠČITA IZOLE: Prebivalci mestnega jedra nezadovoljni s časovnico ukrepov

Izola

Občina Izola je stanovalce mestnega jedra seznanila z dvema projektoma, z "Zelenim karejem" za ureditev parkovnega območja in poplavno študijo starega mestnega jedra. Stanovalci si želijo čimprejšnje odprave vzrokov poplavljanja, vendar se časovnica poteka del, razen kratkoročnih ublažitev posledic ob neurjih, odmika v prihodnost. 

Občina Izola je pridobila dva projekta, ki bosta v veliki meri vplivala na življenje v starem mestnem jedru - idejno zasnovo projekta "Zeleni kare" za izvedbo parkovnega območja z vrtički med Cegnarjevo, Kosovelovo in Piransko ulico ter Trgom Padlih za svobodo in študijo preverbe ustreznosti odvodnje odpadne vode z območja starega mestnega jedra.

Ta v prvi fazi obsega območje med Sončnim nabrežjem, mandračem, Kosovelovo ulico in Cankarjevim drevoredom in predvideva številne ukrepe, med drugim dograditev prelivnega roba na "ZBDV-M" in povečanje kapacitete črpališča, rekonstrukcijo mešanega kanala "M" vzdolž Cankarjevega drevoreda in Sončnega nabrežja do Velikega trga, rekonstrukcijo padavinskega kanala na Gorkijevi ulici, Trgu Republike in delu Cankarjevega drevoreda ter na Zustovičevi ulici, kot tudi rekonstrukcijo več iztočnih cevovodov.

Za stanovalce območja, kjer bo izvedena parkovna ureditev z vrtički, oziroma za tiste, ki jih najpogosteje pestijo težave zaradi poplavljanja morja in padavinskih voda, so organizirali dve javni predstavitvi, da bi jih podrobneje seznanili s predvidenimi ukrepi. Kot se je izkazalo v razpravi, si stanovalci želijo zlasti čimprejšnje odprave vzroka poplavljanja. Pri tem pa jih najbolj moti okvirna časovnica poteka del, ki se pomikajo precej v prihodnost.

Kot pojasnjujejo v kabinetu župana Milana Bogatiča, bo zaradi ugotovitev iz omenjene protipoplavne študije "ureditev problematike zahtevala daljši čas in izdaten strošek". V kratkem naj bi se zato sestali s predstavniki civilne zaščite, gasilci in predstavniki izolskega komunalnega podjetja; skupaj naj bi poskusili najti "kratkoročne rešitve za ublažitev posledic ob neurjih  v skladu z ugotovljenimi dejstvi iz predstavljene študije". Obenem bo občina naročila tudi izdelavo dokumentacije, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja za "obnovo in rekonstrukcijo kanalizacijskega sistema po predstavljeni študiji." 

Pri tem poudarjajo, da je osnovni ukrep zamenjava odvodnega kanala meteorne kanalizacije, drugih ukrepov, ki bi jih lahko izpeljali še v letošnjem letu, pa zaenkrat ne navajajo. "Do preučitve in analize kratkoročnih ukrepov ti še ne morejo biti predstavljeni širši javnosti," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija