PROTESTNI SHOD CIVILNE INICIATIVE OHRANIMO BRKINE: Pozivajo k ustavitvi postopkov za zajezitev Suhorce in Padeža

Slovenija

Civilna iniciativa Ohranimo Brkine v protest proti vladni odločitvi, da za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo uporabi rešitev, ki predvideva izvedbo akumulacije Padež/Suhorca, danes pripravlja pohod po dolini Suhorce. Na pohodu pričakujejo vsaj 200 udeležencev.

"Namen pohoda je ozaveščanje javnosti o pomenu ohranjanja neokrnjene narave Brkinov in protest vladi in ministrstvu za okolje in prostor, da ustavi postopke za zajezitev Suhorce in Padeža ter začne postopke za povezavo vseh vodovodov," so zapisali v vabilu na pohod.

Pohod se je začel ob 9. uri, zbirno mesto je most pri starem mlinu Bibec, in bo trajal do 13. ure. Potekal bo po območju, kjer bi bilo v primeru uresničitve vladnega sklepa vse poplavljeno in uničeno, je za STA povedal Mario Benkoč iz civilne iniciative.

Prebivalci Brkinov sklepu vlade za izvedbo načrtovanja za akumulacijo Padež/Suhorca, ki ga je sprejela na sredini dopisni seji, nasprotujejo. Kot je poudaril Benkoč, sta vlada in okoljsko ministrstvo s sprejetjem tega sklepa pokazala, da jima je vseeno, kaj meni več tisoč lokalnih prebivalcev, večji del stroke, Park Škocjanske jame in Unesco. "Jasno sta povedala, da jima je vseeno, če se nepovratno degradira neokrnjeno naravo, uniči habitate in ekosisteme ter izgubi Unescov status svetovne naravne in kulturne dediščine," je poudaril.

Po Benkočevih pojasnilih obstaja rešitev, ki je okoljsko bolj vzdržna, hitrejša in dvakrat cenejša, predvsem pa zagotavlja čisto pitno vodo in s tem varno oskrbo s pitno vodo za celotno obalno-kraško regijo. "To je povezava vseh obstoječih vodovodov," je izpostavil.

Tako bo civilna iniciativa na današnjem pohodu vlado pozvala, naj projekt takoj opusti. "V Civilni iniciativi Ohranimo Brkine bomo naredili vse in uporabili vsa sredstva, da se ta projekt ustavi in da se preusmerijo vse dosedanje aktivnosti vlade in ministrstva v povezavo vseh vodovodov, ki je najboljša rešitev; rešitev, dobra za vse," je ponovil Benkoč.

Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper medtem vladni sklep pozdravljajo, saj ga vidijo kot pomemben korak, "ki bo dolgoročno zagotovil in zavaroval človekovo ter ustavno pravico občank in občanov občin slovenske Istre do pitne vode". Občine slovenske Istre na svojem ozemlju namreč nimajo ustreznega vodnega vira, ki bi zagotavljal potrebne količine pitne vode za svoje občane, vse, ki delajo pri njih, in več deset tisoč obiskovalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .08. 2021 ob  16: 23
-1
vladi in okoljskemu ministrtsvu je mar samo za denar, ki jim bo napolnil žepe. Narava in ljudje so jim zadnja skrb.