400 PROTESTNIKOV PROTI CENTRU ZA MIGRANTE: "Domačine je strah iti na sprehod" (VIDEO)

Slovenija

V Jelšanah se je okoli 400 ljudi udeležilo protesta proti sprejemno-registracijskemu centru za migrante in za varovano mejo. Predsednik civilne iniciative Ivan Cegnar je poudaril, da bi bil center za migrante nepotreben, če bi država poskrbela za varovanje meje. Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je opozoril na slabšo kakovost življenja domačinov.

Cegnar je napovedal "glasen, ampak miren" protest. Po tem, ko je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar že dvakrat pri njih v zvezi z vprašanjem migrantskega centra, nazadnje ta teden, Cegnar zdaj upa predvsem, da jih bodo pristojni po tem protestu slišali in tudi kaj ukrenili.

Po Cegnarjevem namreč ne gre za nedolžno problematiko, saj je domačine že strah iti na sprehod. Kot je pojasnil vodja civilne iniciative, njihov namen ni ščuvanje proti komur koli, pač pa to, da jim država zagotovi varno bivanje.

V Jelšanah živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči.

Poleg drugih nevšečnosti domačini ob državni meji opozarjajo tudi na odpadke, ki jih puščajo ilegalni migranti, in jih morajo odstranjevati sami ali ilirskobistriška občina na svoje stroške.

Občinski svet Ilirske Bistrice je sicer že dvakrat glasoval tudi za razpis svetovalnega referenduma o migrantskem centru, a je upravno sodišče občini izvedbo referenduma prepovedalo. Zato so svetniki minuli teden sklenili, da bo občina predlagala revizijo sodbe na vrhovnem sodišču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  27 .04. 2019 ob  17: 13
@vseved, nekaj mi pravi, da nisi prebivalec Jelšan.
vseved |  27 .04. 2019 ob  13: 27
-7
Če je prišlo na protest vseh 250 prebivalcev Jelšan , kaj je ostalih 350?